Topsport Parijs 2024 TeamNL

André Cats één jaar voor Paris 2024: ‘’Nu moeten de puntjes op de i gezet gaan worden’’

26 juli 2023
André Cats één jaar voor Paris 2024: ‘’Nu moeten de puntjes op de i gezet gaan worden’’

Over precies één jaar, op 26 juli 2024, starten de Olympische Spelen in Parijs. Gevolgd door de Paralympische Spelen die op 28 augustus starten. Na twee spelen die ‘anders dan anders’ waren (Tokyo 2020 en Beijing 2022) worden de Spelen van Paris 2024 weer een sportfeest voor de hele wereld. André Cats, directeur topsport van NOC*NSF, kijkt vooruit in de TeamNL Parijs Podcast.

Verandert er iets zo’n jaar voor de Spelen?

"Niet echt. We zijn al jaren bezig met Paris 2024, al sinds de toewijzing. Maar het betekent wel dat nu de periode aanbreekt dat de puntjes op de i gezet moeten gaan worden. Dat we ervoor gaan zorgen dat we echt geen enkele kans waar dan ook laten liggen. We hebben inmiddels een goed beeld van hoe de Spelen in Parijs gaan zijn. We hebben het dorp meerdere keren bezocht en de venues waar gesport gaat worden. We moeten nu scherp blijven, geen enkele bananenschil tegenkomen en echt alles doen tot in de perfectie."

We moeten nu scherp blijven, geen enkele bananenschil tegenkomen en echt alles doen tot in de perfectie.

Je bent net terug uit Parijs waar je het zogenaamde ‘chef de mission seminar’ hebt bijgewoond. Hoe was dat?

"Klopt, dat heb ik samen met onze olympische chef de mission Pieter van den Hoogenband gedaan. Het seminar voor de Paralympische Spelen volgt eind augustus. Tijdens het seminar wordt je in een aantal dagen door de organisatie volledig bijgepraat over ontwikkelingen en de stand van zaken. Dit seminar gaf ons het gevoel dat de mensen van de organisatie heel goed weten waar ze het over hebben. Ze maken verstandige keuzes. En ik denk persoonlijk dat het echt heel gave Spelen gaan worden. Met een beleving zoals we die kennen van Londen in 2012 of iets langer geleden in het jaar 2000 in Sydney. Dat gaat een heel groot contrast zijn met Tokyo en Beijing waar niemand op de tribune zat en waar onze sporters echt hun familie en vrienden hebben gemist."

Beluister hier de TeamNL Parijs Podcast voor one year to go met André Cats, Eythora Thorsdottir en Ireen Wüst:

Over die sporters gesproken, hoe staat TeamNL er voor met nog een jaar te gaan?

"We hebben nog heel veel ijzers in het vuur. Er zijn bijvoorbeeld nog veel teamsporten die nog kans maken om zich te kwalificeren. En ook in kleinere sporten maken we nog volop kans om de Spelen te halen. We hebben natuurlijk gezien hoe India Sardjoe zich tijdens de Europese Spelen in Krakau rechtstreeks kwalificeerde in de nieuwe sport breaking. We gaan spannende tijden tegemoet, in het komende halfjaar wordt onze ploeg echt gevormd. En ik hoop en verwacht dat we met een brede ploeg met grote verscheidenheid aan sporters af kunnen reizen naar Parijs volgend jaar."

TeamNL Parijs Podcast

De TeamNL Parijs Podcast is speciaal ontwikkeld voor topsporters van TeamNL. Het is een aanvulling op hun voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van volgend jaar. Iedere laatste woensdag van de maand ontvangt host en TeamNL-volleybalster Myrthe Schoot twee gasten waarmee ze spreekt over alles wat topsporters bezighoudt of wat ze moeten weten over de naderende Spelen.

De TeamNL Parijs Podcast is voor iedereen te beluisteren. Dat kan via onder meer Spotify en Apple Podcasts. Geen aflevering missen? Abonneer je dan gratis.

Foto: André Cats (ANP Foto).

Deel dit artikel op social media: