Bonden

Sportdeelname eerste kwartaal 2023

17 mei 2023
Sportdeelname eerste kwartaal 2023

In het eerste kwartaal van 2023 sportte 60 procent (9,6 miljoen) van de Nederlanders wekelijks. Dit percentage is hoger dan de voorgaande twee jaren. Toen zagen we wel een stijgende lijn in sportdeelname van januari tot maart. Dit jaar zien we dat de sportdeelname in de eerste drie maanden van het jaar gelijk blijft.  

Sportdeelname van mannen en vrouwen 
62 procent van de mannen sportte wekelijks in het eerste kwartaal van 2023. Bij de vrouwen ligt dit percentage op 59 procent. In de coronajaren groeide de sportdeelname van mannen en vrouwen naar elkaar toe. In 2021 sportten vrouwen vaker dan mannen. Nu zien we dat het verschil van voor de coronapandemie weer terugkomt en mannen weer vaker sporten dan vrouwen.  

Sportdeelname per opleidingsniveau  
We onderscheiden hoog, gemiddeld en laag opleidingsniveau. We zien dat hoogopgeleiden meer sporten dan gemiddeld- en laagopgeleiden. Voor alle drie de opleidingsniveaus blijft de wekelijkse sportdeelname in de eerste drie maanden van 2023 ongeveer gelijk. De wekelijkse sportdeelname is nog niet even hoog als voor de coronapandemie.  

Sportdeelname jeugd 
Bij de jeugd was er in alle drie de eerste maanden van 2023 een stijging in de wekelijkse sportdeelname. Hierdoor is de wekelijkse sportdeelname van de jeugd hoger dan de voorgaande twee jaren. Er is wel een verschil tussen de jonge jeugd (5-12 jaar) en de jongeren (13-18 jaar).  

82 procent van de jonge jeugd (5-12 jaar) sportte in maart wekelijks. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van december 2022. Daarmee zit de wekelijks sportdeelname van de jonge jeugd weer op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.  

Bij jongeren (13–18 jaar) stijgt de wekelijks sportdeelname ook, maar minder snel dan bij de jonge jeugd (5-12 jaar). 69 procent procent van de jongeren (13–18 jaar) sportte in maarts wekelijks. Dit is een stijging van 5 procent ten opzichte van december 2022, maar de wekelijkse sportdeelname zit nog niet op het niveau van voor de coronapandemie.    

Tak van sporten 
Voetbal is voor de jeugd ook in het eerste kwartaal van 2023 de meest beoefende sport, gevold door zwemsport en fitness (individueel/binnen). Bij volwassenen is fitness (individueel/binnen) de meest beoefende sport, gevolgd door wandelsport en hardlopen. 

Deel dit artikel op social media: