NOC*NSF Organisatie Sportbonden Sportverenigingen Parijs 2024

Bijdrage Nederlandse Loterij voor de sport meer dan welkom op weg naar Parijs

15 mei 2023
Bijdrage Nederlandse Loterij voor de sport zeer welkom

Opnieuw is er, dankzij de jaarlijkse afdracht van Nederlandse Loterij, méér geld beschikbaar voor de sport. Nederlandse Loterij maakte maandag 15 mei bekend dat de bijdrage over het jaar 2022 voor de sport 52,3 miljoen euro bedraagt. Dit bedrag komt de gehele sport ten goede, en daarmee iedereen in ons land die plezier aan sport beleeft. Of dat nu de topsporter in spe is of een van de TeamNL-opleidingscentra, of de amateursporter die tennist bij de vereniging om de hoek.

Juist in dit preolympische en -paralympische jaar is dat goed nieuws. Pieter van den Hoogenband, chef de mission bij de Olympische Spelen in Parijs: "Deze financiële basis voor de topsport is juist nu onmisbaar. De Olympische Spelen vormen een hoogtepunt in veel sportcarrières; daar moet je je volledig op kunnen focussen in alle opzichten. Ook voor iedereen om de topsporters heen is het belangrijk om deze zekerheid te hebben over het faciliteren van onze sporters in oranje."

Deze financiële basis voor de topsport is juist nu onmisbaar. De Olympische Spelen vormen een hoogtepunt in veel sportcarrières; daar moet je je volledig op kunnen focussen in alle opzichten.
Pieter van den Hoogenband, chef de mission

Esther Vergeer, chef de mission van de Paralympische Spelen in 2024 sluit zich daarbij aan: "Financiële zekerheid is in deze periode enorm belangrijk. Dat geeft Team NL-sporters de ruimte om zich optimaal te kunnen voorbereiden, hun materiaal goed op orde te brengen… Dat is essentieel bij de steeds groter wordende concurrentie."

De weg naar de sport

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF: "In onze Sportagenda 2032 hebben we de ambitie vastgelegd om 12 miljoen mensen actief aan het sporten of sportief bewegen te krijgen. Dat is hard nodig; we zien de impact van corona op met name jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Die groep blijft echt achter. We zien ook de impact van de inflatie op de financiële ruimte bij mensen om te kunnen blijven sporten. Sportclubs vervullen een belangrijke maatschappelijke rol. Ze verdienen concrete steun om professioneel in te kunnen spelen op de behoeften van groepen in de samenleving die niet vanzelfsprekend de weg naar de sport vinden. Daarom is deze geweldige bijdrage van Nederlandse Loterij meer dan welkom."

Sportclubs vervullen een belangrijke maatschappelijke rol. Ze verdienen concrete steun om professioneel in te kunnen spelen op de behoeften van groepen in de samenleving die niet vanzelfsprekend de weg naar de sport vinden. Daarom is deze geweldige bijdrage van Nederlandse Loterij meer dan welkom.
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF

Deel dit artikel op social media: