NOC*NSF Organisatie TeamNL Experts

Jeroen Otter nieuwe coach van de coaches bij NOC*NSF

11 april 2023
Jeroen Otter nieuwe coach van de coaches bij NOCNSF

Jeroen Otter start op 1 juni aanstaande als coach van de coaches bij het High Performance Team van NOC*NSF. Otter, nu nog werkzaam bij de KNSB, wordt de opvolger van Francesco Wessels, die in de zomer NOC*NSF gaat verlaten voor een positie bij het ministerie van Defensie.

Jeroen Otter, succesvol en innoverend shorttrackcoach, zal zijn expertise en kennis inzetten ten behoeve van de gehele topsport in Nederland. Directeur Topsport van NOC*NSF André Cats: “Jeroen is één van de meest inspirerende coaches die ik ken. Hij heeft een visie op topsport die hij uitstekend onder woorden kan brengen. We zijn trots dat hij zich vanuit TeamNL gaat inzetten voor de ontwikkeling van het vak van topcoach. In de rol van coach van de coaches zal hij een grote bijdrage kunnen leveren aan het succes van TeamNL.”

Jeroen Otter: “Ik kijk ernaar uit om als coach van de coaches aan de slag te gaan bij TeamNL en vanuit die positie een bijdrage te leveren aan het succes van de topsport in Nederland."

"In de twaalf jaar bij de KNSB heb ik vele doelen bereikt, maar tijdens mijn sabbatical merkte ik dat ik toe was aan een volgende stap. Aansluiten bij het NOC*NSF High Performance Team voelt dan ook als een geweldige uitdaging. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de KNSB het shorttrack hoog in het vaandel houdt en ik zal deze spectaculaire sport vanuit mijn nieuwe positie zeker met grote belangstelling blijven volgen.”

Multidisciplinaire staf

Coachen in de topsportsetting is een veelzijdig vak, waar meer voor nodig is dan alleen specifieke sporttechnische kennis. De hedendaagse topsportcoach is manager van een multidisciplinaire begeleidingsstaf. André Cats: “Was voorheen de coach de leider die eenzijdig het trainingsplan aan de sporter opgelegde, tegenwoordig is er sprake van teamwork met de sporter. Dat vereist andere skills. Jeroen heeft laten zien deze vaardigheden te bezitten en collega-coaches te kunnen begeleiden om in complexe situaties optimaal te blijven functioneren.”

Was voorheen de coach de leider die eenzijdig het trainingsplan aan de sporter opgelegde, tegenwoordig is er sprake van teamwork met de sporter
André Cats

Naast het begeleiden van topsportcoaches gaat Otter na de Spelen van Parijs ook meerdere topsportprogramma’s adviseren in de rol van prestatiemanager.

Francesco Wessels

Jeroen Otter wordt bij NOC*NSF de opvolger van Francesco Wessels, die als coach van de coaches sinds 2010 actief is voor TeamNL. Wessels heeft in de afgelopen jaren talloze bondscoaches begeleid in persoonlijke leiderschapstrajecten. Ook heeft hij onder andere het Nationaal Coach Platform en het opleidingsprogramma Mastercoach vormgegeven. André Cats: “Francesco is de afgelopen jaren van grote betekenis geweest en we zijn hem enorm veel dank verschuldigd. Ik durf te stellen dat Francesco’s bijdrage cruciaal is geweest voor het huidige succes van TeamNL. Ook als collega binnen de afdeling Topsport gaat NOC*NSF hem enorm missen.”

Francesco Wessels kijkt met trots en genoegen terug op ruim twaalf jaar TeamNL: “Het is een voorrecht om binnen de topsport sporters en coaches te mogen begeleiden in het proces om het iedere dag weer een stapje beter te doen dan gisteren. Ik kijk uit naar een prachtige uitdaging bij Defensie en ben er trots op dat Jeroen het stokje van mij gaat overnemen.”

Deel dit artikel op social media: