Internationaal Oekraïne

IOC: Russen en Belarussen alleen welkom onder neutrale vlag

30 maart 2023
IOC: Russen en Belarussen alleen welkom onder neutrale vlag

Het Internationaal Olympisch Comité roept alle internationale sportbonden op om Russische en Belarussische sporters alleen individueel en onder neutrale vlag toe te laten tot internationale sportevenementen.

Atleten die openlijk de inval van Rusland in Oekraïne steunen, moeten volgens het IOC uitgesloten worden. Ook sporters die onder contract staan van het Russische of Belarussische leger of de veiligheidsdienst in hun land, moeten geweerd worden. Teams uit beide landen zijn wat het IOC betreft niet welkom op internationale sportevenementen.

Besluit Olympische Spelen later

Het IOC zal nadrukkelijk volgen hoe het toelaten van individuele Russen en Belarussen onder neutrale vlag verloopt en of sporters en internationale sportbonden zich houden aan de voorwaarden. Het IOC heeft hiervoor een aantal criteria opgesteld, waaronder het zich onthouden van pro-Russische uitingen en het naleven van de anti-dopingregels. Op basis van deze monitoring volgt in een later stadium een besluit over het toelatingsbeleid tijdens de Olympische Spelen in Parijs, volgend jaar en tijdens de Winterspelen in Italië in 2026. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach bekend gemaakt op de eerste dag van de Executive Board Meeting (28 – 30 maart) van het bestuur van het IOC. Uitgangspunt blijft – op basis van de Olympische gedachte – dat sporters niet zonder meer uitgesloten mogen worden op basis van de politieke situatie in hun land van herkomst.

Brief van schermers aan IOC en internationale schermbond

Eén van internationale sportbonden die wèl Russen en Belarussen toelaat onder hun eigen vlag, is de internationale schermbond FIE (International Fencing Federation). Ruim 300 schermers van over de hele wereld, waaronder Nederland, hebben daarom een brief gestuurd aan hun eigen internationale bond en aan het IOC, met de oproep om Russen en Belarussen niet toe te laten. Het voltallige Nationale Heren Degen team heeft de brief ondertekend.

Schermen is in zowel Oekraïne als Rusland een veel beoefende sport. Veel schermers in deze landen hebben een militaire loopbaan. Later dit jaar zullen in Polen de European Games plaatsvinden, die fungeren als Europese Kampioenschappen bij het schermen. Deze wedstrijden zijn voor schermers belangrijk om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.

Reactie NOC*NSF

Ook NOC*NSF vindt dat sporters moeten kunnen deelnemen aan internationale wedstrijden, ongeacht de politieke situatie in hun eigen land. Daarmee zijn Russen en Belarussen in principe welkom als zij onder neutrale vlag deelnemen en op geen enkele wijze de sport-omgeving gebruiken als podium om steun te betuigen aan Rusland en de Russische agressie in Oekraïne. NOC*NSF zet echter vraagtekens bij de haalbaarheid van dit neutraliteitsprincipe. Bovendien zien we dat deelname van individuele Russen, ook onder neutrale vlag, zeer pijnlijke confrontaties kan opleveren voor sporters en hun begeleiders uit Oekraïne en andere landen. De oorlog in Oekraïne levert daarmee morele dilemma’s op, waarvoor geen simpele oplossing bestaat.

Ook voor Nederlandse sporters kunnen dus dilemma’s ontstaan wanneer hun internationale sportbond wèl toestaat dat Russen en Belarussen onder eigen vlag deelnemen aan internationale wedstrijden waaronder kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in Parijs. NOC*NSF respecteert hierbij de autonomie van de sporter en de Nederlandse sportbond. Welke beslissing een sporter ook neemt, hij of zij kan rekenen op de steun van NOC*NSF en de atletencommissie.  Voor ons staat loyaliteit jegens individuele sporters voorop.

Luister hier naar het interview met Herbert Wolff, directeur internationale zaken bij NOC*NSF over de dilemma’s die de oorlog in Oekraïne oplevert voor de sportwereld

Pexels Maria Tsegelnik 10418329

Dossier Oekraïne en sport

Oekraïne en sport

Deel dit artikel op social media: