NOC*NSF Coronavirus en sport

Geen coronapas nodig voor sporten in buitenlucht, binnen wel

4 november 2021
Geen coronapas nodig voor sporten in buitenlucht, binnen wel

Een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Het kabinet wilde dat per 6 november invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af. Voor de binnensport blijft de aangekondigde maatregel wel gelden.

De experts van het Outbreak Management Team adviseerden het kabinet afgelopen week om het CTB in te voeren voor sportbeoefening ‘met name daar waar het binnensport betreft’. OMT-voorman Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het volgens het OMT vooral belangrijk is het aantal contacten terug te brengen, maar zei ook dat “we uit het verleden weten dat bij buitensport de risico's veel minder zijn dan bij binnensport”.

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF is blij dat de Tweede Kamer woensdag de discussie over het belang van sport aanzwengelde: “Het is goed om te zien dat zoveel Kamerleden bij het kabinet aandacht hebben gevraagd voor het averechtse effect dat een CTB-plicht voor de amateursport op de volksgezondheid zou hebben. Sport is immers onderdeel van de oplossing voor de gezondheidscrisis. Sporten moet je juist aanmoedigen en niet beperken.”

Van den Tweel vervolgt: “Het kabinet heeft de buitensport uitgezonderd van de CTB-plicht. Dat is goed nieuws en veel verenigingen zullen opgelucht ademhalen. Tegelijkertijd is het voor alle binnensport verenigingen nu wel even slikken. Zij moeten vanaf zaterdag iedere dag iedereen die binnenkomt op de QR code controleren.”

“Wij zullen de verenigingen daar met zijn allen bij helpen. Dat verwacht ik ook van het kabinet en van de gemeenten. Ik ga daar zeker bij hen op aandringen. De sport, ook binnen, moet echt laagdrempelig toegankelijk blijven. We houden de sportdeelnamecijfers de komende maanden goed in de gaten, het is van groot belang dat iedereen deze winter voldoende gaat sporten en bewegen.”

Deel dit artikel op social media: