Topsport Tokyo 2020 Paralympisch

Chef de mission Esther Vergeer vertrekt naar Tokio voor Paralympische Spelen

11 augustus 2021
Chef de mission Esther Vergeer vertrekt naar Tokio voor Paralympische Spelen

Voor chef de mission Esther Vergeer begint Tokyo 2020 vandaag eindelijk echt. Na jaren van voorbereiding stapt ze vandaag samen met de atletiekploeg in het vliegtuig naar Japan voor de Paralympische Spelen. ‘’We reizen met vertrouwen naar Tokio.’’

‘’We hebben een heel fitte en sterke ploeg,’’ begint Vergeer. ‘’Natuurlijk is het lastig om in te schatten hoe we ervoor staan omdat er vanwege corona weinig competitie is geweest, maar de sfeer is fijn en we zijn heel goed voorbereid.’’

Die goede voorbereiding is mede te danken aan de kennis die de olympische ploeg al heeft opgedaan in Japan. ‘’We hebben natuurlijk heel veel informatie gekregen van olympische collega’s. En vanuit de ervaring van de olympische uitzending kunnen we heel snel schakelen. We reizen met vertrouwen naar Tokio.’’

73 sporters

Daar staan straks 73 paralympische TeamNL’ers aan de start. Vergeer: ‘’Ik ben er trots op dat er een aantal titelverdedigers deel uitmaken van het team. Zo gaan onder anderen Tristan Bangma, Sanne Voets en Lisa Kruger weer op jacht naar goud. Daarnaast heb ik zin om nieuwe namen in actie te zien. Ik ben heel benieuwd naar parabadminton. Dat is een nieuwe sport op de Paralympische Spelen en Megan Hollander gaat Nederland daarin vertegenwoordigen. Dat vind ik heel bijzonder."

"Ik kijk ook uit naar het zwemtoernooi. De zwemmers van paralympisch TeamNL hebben in de afgelopen vijf jaar echt een gigantische ontwikkeling doorgemaakt naar de wereldtop. De ploeg is een mooie mix van gevestigde namen zoals Liesette Bruinsma en een jongere generatie met Rogier Dorsman en Querijn Hensen. ’’

Ook de rolstoelbasketbaldames kunnen hoge ogen gooien. Vergeer: ‘’Zij hebben in Rio net naast het goud gegrepen. Dus die zijn enorm gebrand op een mooi resultaat. Ze zijn ook het enige team dat zich heeft geplaatst voor de Paralympische Spelen. Atletiek reist af met een heel diverse ploeg. Voor Kenny van Weeghel worden dit bijvoorbeeld al zijn zesde Spelen en voor ons jongste teamlid Olivier Hendriks zijn eerste. Als debutant is hij wel direct een kanshebber voor een medaille.’’

Thuisblijvers

Het nieuws dat er geen buitenlands publiek welkom is tijdens de Paralympische Spelen was een aantal maanden geleden even slikken. Inmiddels zijn de sporters daar nauwelijks meer mee bezig ziet de chef de mission. ‘’Natuurlijk hadden sporters liever gezien dat hun ouders op de tribune zaten. Maar het is gewoon iets waar we mee om moeten gaan. Gelukkig kunnen de thuisblijvers de Paralympische Spelen wel supergoed volgen via de TeamNL-kanalen. Daarnaast is er twee keer per dag een uitzending van de NOS en zijn alle wedstrijden waarbij TeamNL’ers in actie komen live te volgen via de livestreams van de NOS.’’

Het goede resultaat van de olympische ploeg heeft de toon alvast gezet voor de paralympiërs. ‘’Bij het zien van al die prachtige sportmomenten tijdens de Olympische Spelen kon ik niet wachten om zelf daar te zitten. Ik denk dat dat voor de sporters ook geldt. Ik hoop dat onze ploeg daardoor ook vleugels krijgt."

De Paralympische Spelen vinden plaats van 24 augustus tot en met 5 september 2021.

Deel dit artikel op social media: