NOC*NSF Duurzaamheid

Drie genomineerden voor de titel 'Sportaccommodatie van het Jaar' bekend

Sanne Bode 23 maart 2021

Voetbalverenigingen SV Grol uit Groenlo en FC Burgum uit Burgum en tennisvereniging Berg en Dal uit Berg en Dal zijn de drie kanshebbers voor de titel van Sportaccommodatie van het Jaar 2021. Op 22 april wordt de prijs voor de tweede keer uitgereikt, waarbij het aantal inschrijvingen dit jaar bijna verviervoudigd is ten opzichte van vorig jaar.  

Sportverenigingen die stappen maken op het gebied van duurzaamheid, konden zich tot halverwege maart inschrijven om kans te maken op de titel van Sportaccommodatie van het Jaar. De vakjury, die bestaat uit Bert van Oostveen (directeur Kenniscentrum Sport en Bewegen), Selina Roskam (kennismakelaar duurzame utiliteitsbouw RVO), Remco Hoekman (directeur Mulier Instituut) en Irene Eijs (bestuurslid NOC*NSF), selecteerden eind vorige week de drie kanshebbers uit 31 inschrijvingen.

We hebben ook gekeken naar hoe de vereniging duurzaamheid uitdraagt en anderen daarmee inspireert
Irene Eijs, bestuurslid NOC*NSF

Vindingrijke sportclubs 

"We hebben ook mee laten wegen wat verenigingen zelf actief ondernemen om te verduurzamen", vertelt Eijs over de selectie. "Het gaat er dus niet alleen om hoeveel zonnepanelen er op het clubgebouw liggen, of er materialen zijn hergebruikt en de accommodatie geïsoleerd en energiezuinig ingericht is. We hebben ook gekeken naar hoe de vereniging duurzaamheid uitdraagt en anderen daarmee inspireert, zoals de directe omgeving. Dat maakt het effect zoveel groter! Het maakt niet uit hoe rijk een vereniging is, maar hoe vindingrijk zij met duurzaamheid omgaat."

Veel inschrijvingen voetbalverenigingen

Opvallend aan de aanmeldingen is het hoge aantal voetbalverenigingen dat zich dit jaar heeft inschreven. Eijs: "Dat komt mede doordat er vanuit de voetbalbond heel actief wordt ingezet op verduurzaming en al veel clubs met dit onderwerp aan de slag zijn gegaan. Dat heeft geleid tot veel mooie resultaten, waar een aantal andere sporten echt een voorbeeld aan kunnen nemen. Het zou geweldig zijn als verenigingen duurzaamheid in de toekomst nog meer op de kaart zetten."

Verkiezing 2020

Vorig jaar ging voetbalvereniging Wolfaartsdijk uit Wolphaartsdijk er met de titel van Sportaccommodatie van het Jaar vandoor. Voetbalvereniging Angerlo Vooruit uit Angerlo werd toen uitgeroepen tot winnaar van het Beste Initiatief Duurzaamheid.

Deel dit artikel op social media: