Sportdeelname Sportverenigingen Coronavirus en sport Sportbonden

4,5 mln Nederlanders sporten minder wanneer sportclub dicht is

21 maart 2021
4,5 mln Nederlanders sporten minder wanneer sportclub dicht is

Binnensportverenigingen nog steeds gesloten

Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders geven aan minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is. Vooral kinderen t/m 12 jaar (49%) en jongvolwassenen t/m 30 jaar (38%) sporten minder wanneer zij niet bij hun club terechtkunnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand februari 2021, uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF.

Bovendien geeft bijna een kwart van de Nederlanders aan lastig motivatie te vinden om in zijn of haar eentje te sporten (23%). Bij de leeftijdsgroepen 13-18 jaar (31%), 19-30 jaar (34%) en 31-44 jaar (27%) liggen deze percentages nog hoger.

Nederlanders minder fit en minder weerbaar

De coronacrisis trekt een zware wissel op de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders. Vooral op de groep Nederlanders die minder is gaan sporten of is gestopt met sporten. In de verlengde lockdown geeft maar liefst 51% van deze groep aan zich fysiek minder fit te voelen.

Onder jongeren van 19 t/m 30 jaar ligt dit percentage zelfs nog hoger (61%). Deze groep jongeren geeft aan zich ook minder weerbaar te voelen (42%). Eén op de vier Nederlanders die minder is gaan sporten of die gestopt is met sporten zegt een stuk ongezonder te zijn gaan eten.

Deze cijfers laten zien dat het niet goed gaat met de mentale en fysieke weerbaarheid van de Nederlander. We hebben onze sportclubs nodig om in beweging te blijven
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

Openen binnensport op korte termijn cruciaal

“Deze cijfers laten zien dat het niet goed gaat met de mentale en fysieke weerbaarheid van de Nederlander", concludeert Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: We hebben onze sportclubs nodig om te blijven bewegen. Op vaste momenten, onder begeleiding van een trainer-coach, sámen kunnen sporten; dit zijn voor veel Nederlanders hele belangrijke factoren in hun motivatie om te blijven bewegen."

"Het is daarom cruciaal dat ook de binnensporters weer snel bij hun club terechtkunnen. Dat geldt zeker voor de jongere leeftijdscategorieën. We zien dat zij het zwaarst gebukt gaan onder de coronacrisis, zowel mentaal als fysiek. Sport biedt de oplossing om gezond uit de crisis te komen.”

Over het onderzoek

Kantar voert sinds januari 2021 maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan minimaal 3.000 Nederlanders van 5 jaar of ouder gevraagd of zij in de afgelopen maand hebben gesport, welke sporten en hoe vaak. 

In de februari-meting 2021 hebben 3049 respondenten deelgenomen aan het onderzoek. Voor het rapport ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ zijn er een aantal extra vragen gesteld over het effect van de lockdown en de avondklok. Voorheen voerde Ipsos de maandelijkse sportdeelname-metingen uit voor NOC*NSF. Kantar meet in haar panel gemiddeld een 9% lagere sportdeelname in Nederland dan Ipsos.

Deel dit artikel op social media: