Topsport Tokyo 2020 TeamNL Coronavirus en sport

Tokyo 2020 gaat door, met bijzonder 'gereedschapskistje’

Marieke de Ruijter 9 februari 2021
Tokyo 2020 gaat door, met bijzonder gereedschapskistje

Er is geen discussie over, de Olympische en Paralympische Spelen Tokyo 2020 gaan deze zomer, een jaar na dato, door. De grote vraag is nu hoe die er uit gaan zien in een wereld die nog altijd in de greep is van COVID-19. Om betrokkenen handvatten te geven op dit gebied bracht het IOC, in samenwerking met het IPC, de afgelopen weken verschillende 'playbooks' uit. Deze handboeken geven een beeld van hoe de Spelen in Covidtijd plaats gaan vinden.

"De playbooks zijn eigenlijk een gereedschapskistje," begint Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF. ‘"Daarin zitten allerlei gereedschappen om de Spelen straks op een verantwoorde en veilige manier te laten verlopen voor alle betrokkenen."

"Het wordt een soort bijbeltje voor de Spelen,’" vult Pieter van den Hoogenband, chef de mission van de olympische ploeg van TeamNL aan. "De playbooks worden hét document waarop de hele uitvoering van de Spelen wordt gebaseerd."

De playbooks zijn nog niet definitief, maar zijn nu vooral een uitgangspunt. Een basis waarop voorbereidingen getroffen kunnen gaan worden. "Heel veel zaken die in het playbook staan kon je verwachten en zijn eigenlijk al normaal voor veel sporters," ziet Hendriks. "Denk aan veel testen en strenge hygiënemaatregelen. In die zin valt het ook wel mee. Maar we hebben ook nog wel veel vragen. Bijvoorbeeld over wat er gebeurt als een sporter positief test. Daar gaan we de komende tijd met het IOC over in gesprek. Er komen sowieso nog twee versies en wellicht krijgt de versie die er ligt ook nog een update."

Praktisch en uitvoerbaar

Uit de playbooks blijkt bijvoorbeeld dat sporters vaak moeten worden getest, gebruik moeten maken van een app en ruim voor vertrek hun dagelijkse gezondheid moeten monitoren. Ook moeten ze voorafgaand aan de Spelen doorgeven waar ze verwachten te verblijven en met wij zij in contact verwachten te komen. Allemaal zaken die logisch lijken met oog op de heersende pandemie. Maar ook zaken die  veel ruis kunnen veroorzaken in de voorbereiding naar een topprestatie.

We moeten sporters goed informeren en zorgen dat ze niet gaan verdwalen in een woud van protocollen.
Pieter van den Hoogenband, chef de mission TeamNL

"Het aller belangrijkste is dat de maatregelen praktische en uitvoerbaar moeten blijven," zegt Van den Hoogenband. "Vroeger gaf ik als sportman de sleutels op dit gebied in handen van mijn medische staf en ging ervan uit dat zij mij goed zouden adviseren. Zodat ik kon focussen op mijn voorbereiding en training. Dat is nu onze rol. We moeten sporters goed informeren en samen met het IOC en het organisatiecomité zorgen dat het niet onnodig moeilijk wordt georganiseerd voor sporters. Ze moeten niet gaan verdwalen in een woud van protocollen."

"Dat is de opdracht die we onszelf geven," vult Hendriks aan. "Alles zo praktisch mogelijk organiseren zodat sporters er zo min mogelijk last van hebben. Feit is dat we een Spelen hebben in een tijd met COVID-19. Het worden natuurlijk andere Spelen dan we ooit hebben gehad. Maar zodra je een voet op het veld zet of in het zwembad duikt is alles hetzelfde. Dan heb je je mondmasker afgezet en is er alleen de tegenstander waar je graag van wil winnen. Dan telt even alleen dat. We gaan heel verantwoord en goed voorbereid naar Tokio met als doel het op het veld zo gewoon mogelijk te laten zijn."

Windsurfers 760

Windsurfers op het olympische water van Sagami Bay, met Mount Fuji op de achtergrond

COVID-19 Liaison Officer

Een belangrijke rol in het praktisch en uitvoerbaar maken van alle Covid-maatregelen is straks weggelegd voor de zogenaamde 'COVID-19 Liaison Officer'. Deze verbindingsofficier wordt binnenkort aangewezen door NOC*NSF om de verbinding tussen de uitzending TeamNL en alle coronamaatregelen te maken. "De maatregelen vragen best wel wat extra handelingen en voorbereiding voor de ongeveer zeshonderd personen die straks als TeamNL afreizen naar Tokio," aldus Hendriks.

De maatregelen moeten niet afleiden van het presteren en excelleren. Daarvoor moeten onze liaison officer en zijn team gaan zorgen
Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF

"’De maatregelen moeten worden uitgevoerd en iedereen moet goed geïnformeerd worden. Daarnaast moeten de maatregelen niet afleiden van de reden dat we straks in Tokio zijn, namelijk presteren en excelleren. Die verantwoordelijkheid ligt straks bij de liaison officer en zijn of haar team. Daarnaast moeten onze chefs straks natuurlijk ook gewoon hun primaire taak kunnen blijven uitvoeren. Zij moeten de best mogelijke prestatie en ervaring mogelijk maken voor TeamNL en niet overspoeld worden met taken op en activiteiten rond COVID-19."

Van den Hoogenband wil sporters vooral meegeven vertrouwen te hebben. "’Wij gaan sporters echt zo goed mogelijk helpen in hun voorbereiding. We gaan daarbij zoveel mogelijk ruis weghalen. Daar moeten ze vertrouwen in hebben. Laat je als sporter dus niet afleiden door de bijzaken en maatregelen, maar focus op wat voor jou de hoofdzaak is, namelijk presteren op de Spelen. Dat kunnen onze TeamNL sporters gelukkig als geen ander."

Deel dit artikel op social media: