NOC*NSF Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: Hoe bridgeavonden online gewoon door kunnen gaan

Yvonne Derksen 11 mei 2020

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: online bridgeavonden met behulp van bridgeprogramma StepBridge.

Hoe kun je thuis blijven sporten en in topconditie blijven? Het is bij de ene sport wat makkelijker dan bij de andere. Denksporten bijvoorbeeld hebben met dank aan de technologie van 2020 een voordeel - iets wat de Nationale Bridgebond maar al te goed doorheeft. Op de website van de bond vind je een lange lijst met tips, spelletjes en programma’s zodat bridgers thuis kunnen blijven oefenen.

Veel bridgeclubs maken dankbaar gebruik van de online oplossingen. Zo ook Stichting Bridge Activiteiten Soest. Door gebruik van het programma StepBridge kunnen leden van de stichting online meedoen met de bridgeavonden. Vandaag spreken we Armand Trippaers, bestuurslid van de stichting, en Riet Nachtweh, één van de deelneemsters.

Voor onze leden is het zeker niet makkelijk dat allerlei activiteiten wegvallen

Samen eenzaamheid voorkomen

Normaal gesproken worden er in Soest drie bridgeavonden per week georganiseerd door een van de vier actieve bridgeclubs. Maar de organisatie daarvan is voorlopig van de baan. "Onze spelers zijn voornamelijk senioren. We kunnen écht even niet samenkomen nu."

Een online alternatief komt als geroepen, vervolgt Trippaers: "Voor onze leden is het zeker niet makkelijk dat allerlei activiteiten wegvallen en juist daarom is het belangrijk dat de bridgeavonden wél ‘gewoon’ doorgaan. Om eenzaamheid te voorkomen."

Leden van de stichting kunnen het gelukkig waarderen: "We organiseren nu twee bridgeavonden per week. Van de 300 leden hebben we nu zo’n 50 deelnemers per avond maar dit aantal blijft vooralsnog flink groeien. Ik ben zeker niet ontevreden!"

Bridge Bond 800

Online bridge

Wennen aan de computer

Het klinkt als een ideaal alternatief, maar de stap voor leden om deel te nemen gaat soms nog wat moeizaam: "Veel van onze leden zijn niet gewend om achter een computer te zitten. De drempel ligt dan vrij hoog om aan te sluiten." Om die drempel weg te nemen leidt Trippaers de spelers telefonisch door het programma heen, zodat ze hierna zelfstandig aan kunnen sluiten bij de avonden.

Door die persoonlijke begeleiding is ook Nachtweh nu een fanatiek deelneemster aan de bridgeavonden. Nachtweh had in eerste instantie haar twijfels over het online spelen: "Nadat ik de mail met de aankondiging zag wist ik niet zeker of ik wel mee zou kunnen doen. Ik heb het even laten liggen, maar andere deelnemers hebben me weten over te halen. Doordat Trippaers me heeft uitgelegd hoe het programma werkt kan ik nu redelijk goed mee spelen."

Maar Nachtweh leert nog graag meer over het programma en daarom doet ze aanstaande dinsdag mee met een speciaal opgezette oefenbijeenkomst:  "Ik hoop dat ik daardoor nog sneller met het programma leer werken. Maar hoe dan ook; ik speel met veel plezier online mee!"

Onze leden vinden het geweldig dat ze via deze weg contact met elkaar kunnen onderhouden

Online bridge heeft zijn charmes

Wanneer we Nachtweh vragen hoe ze het online bridgen ervaart begint ze enthousiast te vertellen:  "Het leuke vind ik dat het online heel anders is dan aan een tafel met vier personen. Ik zie vaak namen voorbij komen van bekende spelers, maar ik speel nu, meer dan eerst, met leden die ik nog niet ken."

Ook Trippaers ziet dat de leden onderling veel contact hebben én leggen via het programma. De deelnemers maken bijvoorbeeld  actief gebruik van de chatbox, die in het systeem verworven is, zodat ze nog even kunnen kletsen voor en na het spelen. "Onze leden vinden het in één woord geweldig dat ze contact met elkaar kunnen onderhouden via deze weg." vertelt Trippaers. "We zien dat ze gegevens uitwisselen en elkaar ook buiten de avonden om weten te vinden. Kortom: het initiatief werkt en als onze leden er blij mee zijn, zijn wij dat ook."

Deel dit artikel op social media: