Sportdeelname Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: Senioren in Drenthe bewegen in eigen huiskamer

Nicole Eyssen 17 april 2020
Sportwereld tegen corona: Senioren in Drenthe bewegen in eigen huiskamer

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: hoe SportDrenthe samen met RTV Drenthe héél veel ouderen thuis aan het bewegen houdt.

De Drentse sportwereld was al snel in de weer om naar aanleiding van de coronamaatregelen alternatieven te zoeken om mensen in beweging te houden. Er werd een speciale webpagina ontwikkeld, www.coronactief.nl  waarop heel overzichtelijk alle tips en initiatieven voor allerlei doelgroepen worden getoond.

"Voor vrijwel alle doelgroepen werkt dat ook super", aldus Esther Witte, sportmanager Senioren bij SportDrenthe. "Jeugd en volwassenen kunnen prima uit de voeten met internet en YouTube-filmpjes. Alleen de senioren, die bereik je daar beduidend slechter mee. Bij hen heb je een andere manier nodig om de huiskamer in te komen. De regionale televisie, RTV Drenthe zou het beste zijn. In no-time werd er een samenwerking tussen Drenthe beweegt, FC Emmen, senioren-sportcoaches van verschillende gemeenten, Sport en beweeg en SportDrenthe gerealiseerd. Er werd een producent gevonden en de provincie Drenthe maakte het financieel mogelijk. Sinds 25 maart hebben we dagelijks om 10 uur een uitzending op tv, bij RTV Drenthe. Met de titel 'Drenthe Beweegt Binnen', speciaal voor senioren!"

Twintig uitzendingen

Inmiddels zijn er al twintig uitzendingen opgenomen. De lessen worden gegeven door de docenten die normaal gesproken voor de groepen senioren op locatie staan. "Dat biedt een gevoel van herkenning, mensen weten wat hen te wachten staat en doen er dan sneller aan mee."

Kort voordat de coronamaatregelen van kracht werden had men met Drenthe beweegt in het kader van Drenthe doet mee een filmpje gemaakt. Witte: "Dat filmpje was bedoeld om medewerkers van gemeenten, welzijn en het sociaal team te laten zien hoe je de meest kwetsbare mensen bereikt om ze mee te laten doen in de maatschappij. In deze film zit een oudere man, Piet, die vertelt hoe belangrijk bewegen en het sociale contact van de beweeggroep voor hem is. En daarom wilden we nu voor alle mensen als Piet 'Drenthe Beweegt Binnen' gaan opzetten.

Het biedt de senioren langs een hen bekende weg een bepaalde regelmaat.

Best bekeken

De uitzending om 10 uur 's ochtends is één van de best bekeken programma´s van RTV Drenthe momenteel. "Daar zijn we natuurlijk trots op! Dat je ouderen het best bereikt via de tv, dat is niet zo moeilijk te bedenken. Maar de mensen zelf zetten hun omgeving ook volop aan om mee te doen, dat is écht mooi om te horen! Het zijn ook mooie uitzendingen, toegespitst op de senioren. Omdat je toch wel af en toe hoorde dat die mensen moeite hadden om de uitzending 'Nederland in Beweging' mee te doen. Hier zijn de oefeningen net wat rustiger en eenvoudiger. En aan het eind volgen er ook elke dag nog wat andere tips: hoe je de rest van je dag kunt vullen, waar je op moet letten met eten, zulke eenvoudige zaken. Het biedt de senioren langs een hen bekende weg een bepaalde regelmaat."

Naar uitkijken

De zender heeft inmiddels ook behoorlijk wat deelnemers buiten de provinciegrenzen. "Ik hoor van mensen uit Groningen en Friesland dat ze ook meedoen. Het geeft wel aan dat we hiermee een mooie bijdrage leveren." Want voor veel senioren is het zwaar, hun sociale contacten vaak tot vrijwel nul terug te moeten schroeven, terwijl de wekelijkse beweegbijeenkomsten voor velen van hen iets was waar ze erg naar uitkeken. "We hopen dat ze het hierdoor allemaal een beetje beter volhouden en tóch ook blijven bewegen!"

Deel dit artikel op social media: