Sportdeelname Coronavirus en sport Sportwereld tegen corona Sportverenigingen

Sportwereld tegen corona: Rotterdam Sportsupport biedt clubs antwoorden en inspiratie

Nicole Eyssen 29 april 2020
Sportwereld tegen corona: Rotterdam Sportsupport biedt clubs antwoorden en inspiratie

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: Rotterdamse verenigingen kunnen bij Rotterdam Sportsupport terecht met al hun vragen, maar ook om inspiratie op te doen.

Floor Vierboom is communicatieadviseur bij Rotterdam Sportsupport en schetst de situatie: "Niemand heeft dit in de sport zien aankomen en dan plotseling gebeurt dit, het staat buiten kijf dat het thema 'corona' op dit moment het allerbelangrijkste is voor clubs."

Verenigingen benaderen

Rotterdam Sportsupport besloot na het uitbreken van de coronacrisis pro-actief contact te zoeken met de verenigingen om hen te vragen hoe het met hen ging en waar ze tegenaan liepen. Vierboom: "Inmiddels hebben onze gebiedscoördinatoren al ruim 160 Rotterdamse verenigingen gesproken en we merken dat clubs dat erg op prijs stellen."

Naast de proactieve benadering heeft men ook een centraal aanspreekpunt ingericht, waar clubs met al hun vragen terecht kunnen. Een stuk of 80 hulpvragen zijn daar inmiddels binnengekomen. "Die variëren van een nadere uitleg van de maatregelen tot aan een financiële noodkreet."

We zijn blij om te zien hoeveel verenigingen veerkrachtig reageren met allerlei initiatieven om toch iets voor hun leden te blijven betekenen

Vierboom is tegelijkertijd blij om te zien hoeveel verenigingen veerkrachtig reageren met allerlei initiatieven om toch iets voor hun leden te blijven betekenen. "Dat blijft toch de kracht van de vereniging, hè! En of het nu je voorraad naar de voedselbank brengen is, of het sturen van een persoonlijk kaartje aan al je leden waarop staat 'Wij missen jullie ook' (sv Atomium ‘61), het laat zien hoe belangrijk die clubs voor de samenleving zijn."

Nikantes

Korfbalvereniging Nikantes in Rotterdam wordt op de website van Rotterdam Sportsupport ook als mooi voorbeeld voor anderen genoemd. Zo schreef de voorzitter een 'Nikantes Corona tussendoortje': een mooie positieve, transparante en open nieuwsbrief, waarin hij vertelt wat deze coronatijd voor hem, voor de club en voor de leden betekent. De nieuwsbrief doet een beroep op de saamhorigheid van de leden en brengt iedereen toch een beetje samen.

Enrico Stout is secretaris van de club en vult aan: "We plaatsen oude foto´s op Facebook en maken daar een 'raadactie' van: weet jij nog in welk jaar dit was? En we hebben een online pubquiz gehouden. Bovendien hebben we de krant gehaald met onze actie om onze niet-officiële zaalkampioenen nu niet fysiek maar digitaal te huldigen. Wat goed is om te zien is dat de jeugd zelf ook met allerlei initiatieven komt. Zij trainen samen via Zoom. We proberen er voor onze leden te zijn, we kunnen nog niet inschatten hoe lang dit gaat duren en wat de gevolgen zijn."

Actieprogramma Verenigingen 800

Korfbalvereniging OZC

Vitaliteitsonderzoek

Dat beeld bevestigt Vierboom. "Rotterdam Sportsupport doet elk voorjaar een vitaliteitsonderzoek onder de 346 Rotterdamse sportverenigingen en dat doen we ook dit jaar. We hebben enkele vragen over de coronacrisis aan onze vragenlijst toegevoegd. We achterhalen op die manier aan welke ondersteuning clubs behoefte hebben om daar vervolgens zo goed mogelijk op aan te sluiten. Onze ondersteuning richt zich op een grote hoeveelheid aan thema's: accommodatie, financiën, leden, organisatie, veilig sportklimaat en vrijwilligers. Maar corona raakt al deze thema's. We gaan kijken hoe we de clubs daar nu én in de toekomst het best mee kunnen helpen."

Deel dit artikel op social media: