Sportdeelname Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: Hoe TopServe je uitdaagt om thuis te blijven tennissen

Yvonne Derksen 27 april 2020
Sportwereld tegen corona: Hoe TopServe je uitdaagt om thuis te blijven tennissen

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: de creatieve oplossingen van TopServe.

Hoe blijven je sporters betrokken in tijden van corona? De vraag houdt de leiding van TopServe al bezig sinds de maatregelen vanuit het kabinet zijn ingevoerd. We spreken vandaag met Johan Wannemakers, een van de bestuurders van bovengenoemd bedrijf. Hij vertelt ons over hun creatieve oplossing om spelers toch actief te houden – ook al zitten ze thuis. Het idee? De TopServe Quarantaine Bingo.

Brede doelgroep

Onder de tennissers uit de wijde omgeving van Helmond is TopServe niet meer weg te denken. De organisatie verzorgt tennistraining op meerdere verenigingen. Ze hebben daarbij te maken met veel sporters, jong en oud: "Bij de meeste clubs zijn we het vaste gezicht en geven we al lang training. Tijdens onze trainingen zien we iedereen voorbij komen: van 5 jaar tot 85 jaar."

De impact van corona is dan ook groot binnen de organisatie: "Door de crisis liggen onze werkzaamheden sinds 16 maart geheel stil. Gelukkig kunnen we weer training geven aan de jeugd, maar de rest moet helaas nog een tijdje wachten."

Thuis tennissen

De situatie vraagt om creatieve oplossingen. Wannemakers legt uit: "Het is en blijft een lastig verhaal en tennis is niet iets wat je als sporter makkelijk in je eentje thuis kunt oefenen."

Om het tóch aan te moedigen zijn Wannemakers en consorten in maart direct aan de slag gegaan met hun ideeën: "We zijn begonnen met het dagelijks delen van twee challenges. Op het moment dat bleek dat de maatregelen langer zouden gaan duren zijn we begonnen met een creatiever concept: de TopServe Quarantaine Bingo."

De naam van de TopServe Quarantaine Bingo laat niets aan de verbeelding over: op de website van TopServe stond tot vorige week een bingokaart met 15 opdrachten. Sporters konden thuis meedoen aan de opdrachten en na afloop een video insturen. De deelnemers die de bingokaart volledig hadden ingevuld, konden meerdere prijzen winnen.

Tennis Quarantaine Bingo8x11

De bingokaart

Maar er zijn ook een hoop sporters die met enkele opdrachten hebben meegespeeld. "Wat grappig is, is dat vooral de jeugd actief mee deed aan de doe-opdrachten terwijl de volwassenen zich sneller bogen over de quizjes. Maar alsnog was de opdracht waarin de sporters een selfie moesten maken verreweg het populairst!" Hoe dan ook waren de reacties positief: "Onze sporters zijn blij dat we veel moeite blijven doen om het contact te onderhouden."

Zin om weer te beginnen

Naast de challenges die worden bedacht om de doelgroep betrokken te houden bij TopServe, wordt ook al stil gestaan bij de tijd ‘na corona’. "We zijn druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe trainingsprogramma’s. Vanaf 29 april kunnen we hier al een deel van gebruiken voor de jeugdspelers, maar verder moeten we vooral rekening houden met de gestelde maatregelen."

Wannemakers vervolgt: 'Wij missen onze sporters en zij missen de sport. Hopelijk kan iedereen weer snel de baan op. Tot die tijd wachten we rustig af."

Deel dit artikel op social media: