Sportdeelname Sportverenigingen Coronavirus en sport Sportwereld tegen corona

Sportwereld tegen corona: hoe de Koningsspelen in Huizen toch doorgingen

Yvonne Derksen 22 april 2020
Sportwereld tegen corona: hoe de Koningsspelen in Huizen toch doorgingen

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: de online initiatieven van Sportadviesgroep in Huizen.

Sportadviesgroep is niet meer weg te denken uit Huizen. Het hele jaar door organiseren ze sportevenementen, sportinitiatieven, sportfeestjes en zetten ze buurtsportcoaches in binnen de gemeente. Kortom: zij zijn hét sportieve gezicht van Huizen en daarvoor zijn de inwoners ze dankbaar.

Ook de organisatie van de lokale Koningsspelen is iets wat Sportadviesgroep graag op zich neemt. Het draaiboek lag al grotendeels klaar toen bleek dat het niet meer door kon gaan. Tóch hebben ze een online alternatief weten te verzinnen. We spraken met Rubin Vos over deze bijzondere online editie.

Een digitaal oranjegevoel

Circa 3000 leerlingen van in totaal 13 basisscholen stonden dit jaar te popelen om weer mee te doen. Een grote groep, die ze in de huidige situatie alsnog graag wilden bereiken. Vos vertelt: "We zijn al jaren zeer betrokken bij de basisscholen en alle leerlingen. Ons doel was om de Koningsspelen hoe dan ook door te laten gaan. We wilden de kinderen graag alsnog het oranjegevoel meegeven."

Gelukkig werd het initiatief goed ontvangen en heeft Sportadviesgroep binnen een mum van tijd veel kinderen weten te bereiken met hun initiatief. "We kwamen voorbij op social media kanalen van scholen, op de website van de gemeente en in lokale kranten. Vanuit alle hoeken werden de kinderen aangemoedigd om online toch mee te doen."

Creatief en toegankelijk

Op de dag zelf hebben de buurtsportcoaches van Sportadviesgroep een video gedeeld met daarin allerlei verschillende spelletjes voor de kinderen. Belangrijk hierbij was de toegankelijkheid van de onderdelen, zodat iedereen thuis mee kon doen. "We hebben alles zo laagdrempelig mogelijk proberen te houden. Van te voren hebben we een lijst doorgestuurd met materialen die ze konden gebruiken (huis-tuin-keuken spullen) voor het uitvoeren van de spelletjes zoals zaklopen, een estafette en ei-lopen. We sloten de video af met een prijsvraag, waarvan we de winnaar later deze week bekend maken."

Grote betrokkenheid

"We hebben na afloop zeker 200 reacties gehad op de prijsvraag en zeker 100 mailtjes met foto’s en video’s van de kinderen. De betrokkenheid lag heel erg hoog, zeker als je bedenkt dat deelname niet verplicht werd gesteld vanuit school." Hoeveel kinderen er uiteindelijk hebben meegedaan kan Vos niet met zekerheid zeggen: "De teller van de video loopt nog steeds op en we krijgen iedere dag weer veel reacties binnen, dus dat betekent dat er kinderen zijn die ook nu nog naar de video kijken."

Niet blijven stilzitten

Dat de Koningsspelen weer afgelopen zijn betekent niet dat Sportadviesgroep een lege agenda heeft: "We proberen op alle mogelijke manieren een steentje bij te dragen aan onze omgeving. Zoals door het helpen van scholen bij noodopvang, maar dus ook door het online aanbieden van sportactiviteiten." Achter de schermen is Sportadviesgroep daarom weer bezig met het bedenken van nieuwe spellen en activiteiten. "We proberen voor de komende feestdagen het een en ander te organiseren. Ook zijn we aan het kijken naar samenwerkingen met verenigingen in de buurt. Wij gaan zeker niet stilzitten!"

Deel dit artikel op social media: