Sportdeelname Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport Sportverenigingen

Sportwereld tegen corona: Eendracht'30 daagt de jeugd uit via Instagram

Nicole Eyssen 1 april 2020
Sportwereld tegen corona: Eendracht30 daagt de jeugd uit via Instagram

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: voetbalvereniging Eendracht’30 uit Mook die de jeugd in beweging houdt met challenges.

Bij Eendracht'30 in Mook is Julian Paardekooper de uitdaging aangegaan om in elk geval de jeugd van de voetbalvereniging betrokken en bezig te houden: hij bedacht een 15-daagse challenge, die nu zijn derde week ingaat. "Ik had niet gedacht dat er zoveel animo voor zou zijn, maar mooi dat het zo is."

Voorzitter van Eendracht'30 Charles Eltink is net als zovele sportbestuurders op dit moment in afwachting van hoe de dingen zich verder ontwikkelen. "We komen straks terug in een totaal nieuwe wereld en we kunnen op dit moment nog niet inschatten welke gevolgen corona voor onze club zal hebben. Maar ik ben blij dat Julian op dit moment in elk geval voor onze jeugdleden dit initiatief heeft gestart."

Doe iets wat de kids leuk vinden

Volgens Paardekooper is het vooral belangrijk om je in te leven in de jongeren. "Het uitgangspunt is dat je iets wilt doen, wat de kids leuk vinden. Dus moet je proberen actueel te zijn, aan te sluiten bij hun leefwereld en interesses. En het dan ook nog op een leuke manier brengen,’’ aldus Paardekooper.

‘’Een challenge kan bijvoorbeeld zijn dat ze de bal vanaf een x aantal meter in de kliko moeten schieten. Doe je dit vanaf vijf meter, krijg je één punt, maar de volle drie punten kun je bijvoorbeeld verdienen door de bal vanaf vijftien meter met je zwakke been in de kliko te werken. Dan hebben we ook altijd nog een bonuspunt: die krijg je door hooghoudend de bal in de kliko te krijgen. Een ander voorbeeld is rugzak challenge. Doe een rugzak op je rug, zorg dat hij open is. Gooi de bal in de lucht en vang hem op met je rugzak. De bonuschallenge is dan dat je de bal tegen de stoeprand moet schieten en op moet vangen met je rugtas."

Het uitgangspunt is dat je iets wilt doen, wat de kids leuk vinden
Julian Paardekoper, lid Eendracht'30

De challenges worden elke werkdag op Instagram gepost, drie weken lang. De deelnemers sturen hun filmpje dan op naar hun trainer, die de scores voor zijn team bijhoudt. Dat doet Paardekooper nu al twee weken lang, aanstaande vrijdag is de laatste challenge  en worden de winnaars bepaald.

Tussenstanden en aantallen deelnemers weet hij momenteel nog niet precies, maar hij schat het percentage deelnemers op tachtig procent. Waarbij hem opgevallen is, dat niet alleen de doelgroep, waarvoor hij het in eerste instantie wilde opzetten, het leuk vindt. “In principe was de challenge bedoeld voor alle teams tot en met de JO13, maar al snel bleek juist rondom die leeftijd, dus ook bij de O14 en O15, de animo het grootst te zijn.”

Trainers erbij betrekken

Waar moet je op letten om je inspanningen zo goed mogelijk te laten slagen? Paardekooper: "Vooral goed kijken naar wat de jeugd zelf wil... Je moet de taal van de jongeren spreken. Betrek vooral ook de trainers erbij, die hebben immers korte lijntjes met hun teams. We houden hen graag bezig in deze bizarre tijden!’’

Deel dit artikel op social media: