Sportdeelname Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: De online HartenGym van Stichting Koprol

Yvonne Derksen 16 april 2020
Sportwereld tegen corona: De online HartenGym van Stichting Koprol

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: Stichting Koprol.

Stichting Koprol is geen gewone sportaanbieder. Dagelijks zet ze zich in om sport voor iedereen mogelijk maken. Dit doet Koprol door in een team van specialisten (denk aan fysiotherapeuten en bewegingsagogen) sport op maat aan te bieden aan mensen met een beperking. Vandaag spreken we Robin Konings, actief als coördinator en bewegingsagoog bij de stichting. Hij vertelt: "Zelfs nu het offline niet kan, zet Stichting Koprol zich in om de sporters, thuis, actief in beweging te houden."

Op zoek naar alternatieven

"Al vóór de maatregelen vanuit het kabinet werden aangekondigd hebben wij met Stichting Koprol besloten de deuren de sluiten," aldus Konings. Immers hebben ze er te maken met een kwetsbare doelgroep. "We zijn meteen om tafel gegaan om te kijken hoe we een alternatief konden aanbieden aan onze sporters. We wilden contact blijven houden door bijvoorbeeld persoonlijke gesprekken en nieuwsbrieven, maar daarnaast wilden we ook graag iedereen motiveren om te blijven bewegen. Gelukkig kwamen er al vrij snel heel leuke en vooral ook creatieve ideeën van de begeleiders. Daar zijn we meteen mee aan de slag gegaan."

Onze sporters worden nu toch gemotiveerd om te bewegen. Daar doen we het voor.

HartenGym

Een van die leuke initiatieven is inmiddels uitgegroeid tot de ‘Koprol HartenGym’. "De HartenGym bestaat uit verschillende sportoefeningen die we gekoppeld hebben aan een bepaalde speelkaart – wel een hartenkaart uiteraard. Onze sporters kunnen thuis een ‘kaart trekken’ en de oefening doen die hierbij hoort. Deze bijbehorende oefeningen delen we op onze website en op social media. We hopen onze doelgroep hiermee enthousiast te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld challenges als het hooghouden van een ballon met pollepels en het verplaatsen van wc rollen tijdens het opdrukken."

Bij de stichting zijn ze erg blij met de positieve reacties op alle initiatieven en de grote betrokkenheid: "We krijgen veel video’s opgestuurd van mensen die meedoen met de challenges. Ze vinden de opdrachten leuk en grappig," vertelt Robin. "Maar gelukkig wordt het vooral erg gewaardeerd dat we in deze tijd veel moeite blijven doen voor onze sporters. Ook al is het niet op locatie: ze worden nu toch gemotiveerd om te bewegen. Daar doen we het voor."

Blijf in beweging en blijf in contact

"Bij ons is sporten echt een sociale factor – en dat maakt Stichting Koprol waardevol. Onze sporters waren hier minstens één keer per week en de sociale contacten die ze hier hebben opgebouwd missen ze nu."

Contact blijven houden is dan ook iets wat Robin van harte aanraadt aan andere verenigingen en stichtingen:  "Het is belangrijk om met je eigen sporters in contact te blijven. Zeker in deze tijd. Ik ben van mening dat dit soort filmpjes en challenges hier goed aan bijdragen. Blijf in beweging en blijf in contact – op welke manier dan ook!"

Deel dit artikel op social media: