Sportdeelname Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: Amsterdam Pirates houdt hoofd boven water met verkoop kantinetegoed

Nicole Eyssen 14 april 2020
Sportwereld tegen corona: Amsterdam Pirates houdt hoofd boven water met verkoop kantinetegoed

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: hoe honkbalvereniging Amsterdam Pirates kantinetegoed verkoopt.

Op 1 april begint normaal gesproken voor de honkballers het seizoen. Dat ziet er dit jaar dus even anders uit. Zo ook voor de Amsterdam Pirates. Bestuurslid Tobias Kuipers schetst de situatie: "We zijn een club met ongeveer 400 leden, en spelen op  hoog niveau.Vorig jaar werden onze heren landskampioen en tweede in de Europa Cup en onze dames zijn net gepromoveerd. In onze club moeten we het wat betreft de inkomsten overwegend van de kantine hebben. In de winter ligt honkbal stil, dus de inkomsten waren sowieso al minder, en vooral de penningmeester keek reikhalzend uit naar de start van het nieuwe seizoen om onze financiën weer op peil te brengen."

In het kader van de clubsolidariteit vragen we de mensen die de financiële ruimte hebben om nu kantinetegoed aan te schaffen.

Oproep

Om de vaste lasten van onze club niet in de klem te laten komen, deed de club op hun website een oproep aan leden om alvast kantinetegoed te kopen: “Zoals je weet zijn door de coronacrisis alle sportparken op slot. Dat betekent onder andere dat de kantine gesloten is. Een groot deel van de inkomsten van onze club komt door verkoop van alle het lekkere eten (pasteitjes!) en drinken in de kantine. Dat valt nu dus in één keer helemaal weg, en dat leidt tot een behoorlijke financiële uitdaging. Daarom hebben we wat bedacht. In het kader van de clubsolidariteit vragen we de mensen die de financiële ruimte hebben om nu kantinetegoed aan te schaffen. Als je voor 50 euro tegoed koopt, krijg je van ons 2,50 cadeau. Dan helpen we elkaar.”

Uiteraard mag iedereen meedoen, je hoeft geen Pirateslid te zijn om de club te steunen. Klik op deze link om een bedrag te storten, elk bedrag is welkom! En zo gauw de kantine weer opengaat, dan zorgt de club dat het tegoed in het kassasysteem staat.

Voor het saamhorigheidsgevoel binnen de club is het een opsteker.

Warm hart

De actie loopt goed, aldus Kuipers. Op 21 maart ging het bericht online, nu, ruim twee weken later, is er al voor € 4.500,- aan tegoed verkocht aan leden en vrienden van de club. "En dat niet alleen", vertelt hij. "We hebben gezien dat onze oproep ook massaal gedeeld werd op social media. En dan hebben zich ook nog allerlei mensen gemeld, die onze club zó aan het hart gaat, dat ze aanbieden om ons geld te lenen of ons op een andere manier te helpen. Het doet goed om te merken hoe veel mensen onze club willen steunen."

Tijdens het honkbalseizoen ligt de maandelijkse kantine-omzet voor Amsterdam Pirates  normaal zo rond de € 23.000 Wat de coronacrisis gaat betekenen, hangt uiteraard ervan af hoe lang de kantine gesloten moet blijven. "Met deze actie kunnen we in elk geval een deel van de uitgaven, die momenteel gewoon doorlopen, blijven doen. Voor het saamhorigheidsgevoel binnen de club is het een opsteker."

Deel dit artikel op social media: