alcohol en sport sportkantine e-learning NOC*NSF Sportverenigingen Sportbonden Gezonde sportomgeving

Nieuwe gratis e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’ voor medewerkers sportkantines

15 januari 2020
Nieuwe gratis e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’ voor medewerkers sportkantines

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) presenteerde maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de nieuwe e-learning ‘verantwoord alcohol schenken’. Barmedewerkers in de sportkantine leren hiermee meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking. Wat NOC*NSF betreft is deze gratis e-learning een ‘must’ voor iedereen die achter de bar staat in een sportkantine.

In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt om Nederland gezonder te maken. Eén van de doelen is om overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Afgesproken is bijvoorbeeld dat de naleving van de leeftijdgrens omhoog moet. De nadruk bij de e-learning verantwoord alcohol schenken ligt op de naleving van de leeftijdsgrens en het niet schenken aan dronken personen.

De nadruk bij de e-learning verantwoord alcohol schenken ligt op de naleving van de leeftijdsgrens en het niet schenken aan dronken personen.

E-learning speciaal voor medewerkers sportkantines

De nieuwe e-learning ‘Voor Elkaar | Sport’ is speciaal ontwikkeld voor medewerkers van sportkantines. Met de juiste kennis kunnen zij goed beslagen ten ijs komen in verschillende situaties. In drie modules leren gebruikers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe zij moeten reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Na het juist invullen van de afsluitende toets een certificaat ontvangt de deelnemer een certificaat.

Verplichte aanwezigheid barmedewerker met certificaat 

Voor medewerkers zonder een sociale hygiëne diploma is het een snelle, toegankelijke en leuke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt, voor medewerkers met een diploma een waardevolle opfriscursus.

Het is verplicht om altijd minstens één persoon bij de bar aanwezig te hebben die het bijbehorende certificaat of het diploma Sociale Hygiëne heeft behaald. Wat NOC*NSF betreft is deze e-learning een ‘must’ voor iedereen die achter de bar staat in een sportkantine.

Laagdrempelig en aantrekkelijk

Manager Public Affairs Erik Lenselink van NOC*NSF: “Wij zijn er erg voor dat, als er alcohol geschonken wordt op een sportclub, dit op een verantwoorde manier gebeurt. Het is fijn dat er nu een nieuwe laagdrempelige en aantrekkelijke e-learning is zodat het barpersoneel, veelal vrijwilligers, precies weet hoe dat wettelijk werkt en moet.”

Deel dit artikel op social media: