Topsport Parijs 2024

Windfoilen Olympisch in 2024

2 november 2019
Windfoilen Olympisch in 2024

World Sailings Council heeft besloten dat de iFoil de RS-X zal vervangen als het olympisch windsurf materiaal. Daarmee is het spectaculaire windfoilen nu de nieuwe Olympische discipline tijdens de Spelen in Parijs (Marseille) in 2024.

Na afloop van de testsessies vorige maand op Gardameer had het Equipment committee van World Sailing dit advies voorgedragen en dit advies is met een meerderheid van ruim
zeventig procent door de Council overgenomen. Het ziet er daarom naar uit dat een laatste officiële stemming vanavond tijdens de Jaarlijkse Ledenvergadering van World Sailing (AGM) een formaliteit is. Goed nieuws voor de (water)sport, de sporters en de fans vindt het Watersportverbond. 

Jaap Zielhuis, hoofdcoach van het Watersportverbond, over dit advies en het te verwachten besluit: “World Sailing heeft de wens van de sporters gerespecteerd. De sport
moderniseert,  World Sailing volgt deze ontwikkelingen op de voet en dat is goed nieuws. Onze windsurfers staan allemaal al regelmatig op de windfoiler en we verwachten dat het windfoilen een grote aantrekkingskracht heeft op de jeugd en daarmee een nieuwe impuls kan geven aan het windsurfen. Dus wij zien voor Nederland de toekomst zonnig tegemoet!”

Theoretisch kan het besluit van de Council nog worden tegengehouden. Er is dan wel een
meerderheid van 75% aan tegenstemmen nodig in de Ledenvergadering van World Sailing (AGM). En hoewel de council een net iets andere vertegenwoordiging kent (landengroepen) dan de AGM (landen), wordt die kans minimaal geacht.

Deel dit artikel op social media: