Fatima Moreira de Melo

Naam: Fátima Moreira de Melo
Geboren: 4 juli 1978 te Rotterdam
Sport: hockey

Olympische Spelen XXIX te Beijing 2008
Onderdeel: vrouwentoernooi
Prestatie: goud na 2-0 winst op China

Olympische Spelen XXVIII Athene 2004
Onderdeel: vrouwentoernooi
Prestatie: zilver na 1-2 verlies van Duitsland

Olympische Spelen XXVII Sydney 2000
Onderdeel: vrouwentoernooi
Prestatie: brons na 2-0 winst op Spanje

Na de gouden medaille op de Olympische Spelen van Beijing nam een handvol hockeysters afscheid van het Nederlands team. Fatima Moreira de Melo had wat bedenktijd nodig. De toen 30-jarige speelster wilde in de tweede competitiehelft weer gaan spelen bij haar club Rotterdam, maar dat kwam er niet meer van. In maart 2009 kondigde ook zij haar definitieve afscheid aan van de hockeysport.

Fatima Moreira de Melo, vernoemd naar het bedevaartsoord in Portugal, was jarenlang het gezicht van het Nederlandse vrouwenhockey. Niet alleen binnen de lijnen was de Rotterdamse een opvallende verschijning, ook daarbuiten kwam ze vaak in het nieuws. Zo fungeerde ze in diverse reclamecommercials, nam ze een cd op, poseerde ze voor het tijdschrift FHM en kreeg ze een relatie met een andere Rotterdamse topsporter: tennisser Raemon Sluiter.

Maar bovenal kan ze terugkijken op een indrukwekkende sportieve carrière. De middenvelder speelde behalve voor Rotterdam ook voor Tempo '34 en HGC. Met de laatste ploeg werd ze tweemaal landskampioen. Ze debuteerde in oktober 1997 bij Oranje en maakte drie Olympische Spelen mee. In 2000 won ze in Sydney brons, vier jaar later zilver in Athene en in 2008 goud in Beijing. In 2006 veroverde ze met Nederland de wereldtitel. Moreira de Melo speelde 257 interlands.

Na haar sportcarrière speelde ze een gastrol in de soapserie Onderweg Naar Morgen, ontwierp ze een kleding- en sieradenlijn en in 2012 won ze Expeditie Robinson. Tegenwoordig is ze professioneel pokerspeler en is ze sportdeskundige bij RTL Boulevard.

Bronnen:
- ANP
- Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)