Ron Zwerver

Naam: Ron Zwerver
Geboren: 6 juni 1967 te Amsterdam
Sport: volleybal

Olympische Spelen XXVI Atlanta 1996
Onderdeel: herenteam
Prestatie: goud

Olympische Spelen XXV Barcelona 1992
Onderdeel: herenteam
Prestatie: zilver 

Olympische Spelen XXIV Seoul 1988
Onderdeel: herenteam
Prestatie: vijfde plaats

Ron Zwerver was het gezicht en de meest karaktervaste volleyballer van het Nederlands team dat in de jaren negentig behoorde tot de top van de wereld. Van 1986 tot en met 1996 kwam hij voor Oranje uit en in die periode werd hij bij grote internationale toernooien herhaaldelijk onderscheiden als beste serveerder, beste aanvaller of meest waardevolle speler.

Op de Spelen van 1988 behaalde de door Arie Selinger gecoachte Nederlandse ploeg, met Ron Zwerver in de gelederen, een vijfde plaats. De leden van de ploeg spraken af dat zij samen door zouden gaan om vier jaar later in Barcelona het goud te veroveren. Maar in de tussenliggende jaren liep het anders. Selinger vertrok naar Japan en tal van spelers kozen voor een lucratief contract in Italië.

Brandende eerzucht
Ron Zwerver hield zich aan zijn woord en bleef. Voor de Spelen van 1992 kwam Selinger terug en ook sommige 'buitenlanders' maakten hun rentree. Maar helemaal klikken deed het toch niet. Desondanks bereikte Nederland nog de finale, waarin echter kansloos verloren werd van Brazilië.

Een fraaie prestatie, maar door de jaren heen had Nederland tal van podiumplaatsen bij het WK en EK veroverd. Voor de brandende eerzucht van de spelers (en zeker voor Zwerver die vier jaar naar de Spelen had toegeleefd), was olympisch zilver niet goed genoeg.

Zwerver vond het daarna welletjes in Nederland en ging tegen een magnifiek contract naar Treviso in Italië, waar hij zijn triomftocht voortzette. Met zijn ploeg won hij landstitels en Europese clubkampioenschappen. Maar hij bleef haken naar een echt grote titel die de kroon op zijn schitterende carrière zou zetten.

Grote doel bereikt
Dat gebeurde in 1996. Het Nederlands team won eerst de titel in de prestigieuze World League en veroverde daarna in Atlanta na een zinderende finale (die menige Nederlander voor de tv hartritmestoornissen zal hebben bezorgd) tegen Italië het olympisch kampioenschap. De cijfers van die finale mogen hier nog wel eens worden vermeld: 15-12, 9-15, 16-14, 9-15, 17-15). Na tien jaar en honderden interlands was het grote doel voor Zwerver dan toch bereikt.

Foto: Ron Zwerver (rechts) en Peter Blangé met de gouden medaille.

Bronnen:

  • Sportportretten Sport.nl
  • Foto: ANP