Naam: Roepie Kruize 
Geboren: 18 januari 1925 te Heemstede
Overleden: 14 februari 1992 te Den Haag
Sport: hockey

Olympische Spelen XIV Londen 1948
Onderdeel: herenteam
Prestatie: brons

Olympische Spelen XV Helsinki 1952
Onderdeel: herenteam
Prestatie: zilver

Roepie Kruize (1925-1992) behoorde tot de toonaangevende Nederlandse hockeyers in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij was een goalgetter van het zuiverste water.

In slechts 56 interlands (er waren in die tijd nog geen Europese en wereldkampioenschappen en er was ook nog geen Champions Trophy) schoot Roepie Kruize 69 doelpunten voor het nationale team bijeen. Hij maakte deel uit van de ploeg die bij de Olympische Spelen van London 1948 brons en bij die van Helsinki 1952 zilver veroverde.

In Londen waren er twee duels nodig om de winnaar van het brons aan te wijzen. Na een onwrikbare 1-1 tussen Nederland en Pakistan op 12 augustus, verslaat Oranje de Aziaten een dag later in de stromende regen met 4-1. Vooral na de rust overdonderde Nederland de Pakistani, van wie er twee ondanks de barre omstandigheden op blote voeten speelden.

In Helsinki werd er in tegenstelling tot Londen niet in poules gespeeld, maar middels een knockoutsysteem. Daarbij waren de beste vier teams van dat moment (India, Pakistan, Nederland en Engeland) een ronde vrijgesteld. Nederland stroomde zodoende in in de kwartfinales, waar het tegen Duitsland speelde. De eerste na-oorlogse confrontatie tussen beide landen werd een moeizame 1-0 voor Nederland. De goal kwam in de 34ste minuut uit een strafcorner van Dick Esser. De Nederlander hield het hoofd koel, want de corner moest drie keer worden overgenomen.

In de halve finale tegen Pakistan werd het opnieuw 1-0. In de eindstrijd liet India zien dat de rest van de wereld in deze sport nog met een grote achterstand kampte. De ploeg klopte Nederland met 6-1.

Hockey-dynastie
Hoe talentvol Roepie Kruize was, bleek wel uit het feit dat hij al op 14-jarige leeftijd een plaats in het eerste van Laren verwierf. Na de oorlog ging hij voor HHIJC (het huidige Klein Zwitserland) spelen, waarmee hij vier keer kampioen van Nederland werd. Hij bleef tot 1961 actief. Als 36-jarige was hij nog altijd gevreesd om zijn dodelijke schot.

Roepie Kruize stond aan het hoofd van een ware hockey-dynastie. Zijn zoons Ties (geboren in 1952), Hans (1954) en Hidde (1961) erfden het talent van hun vader en bereikten alle drie het Nederlands elftal.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• Kroniek Olympische Spelen, NOC 75 (Elsevier 1987)
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP