Sportgeschiedenis Sporthistorie

Met overlijden Sjoukje Dijkstra komt een tijdperk ten einde

2 mei 2024
Met overlijden Sjoukje Dijkstra komt een tijdperk ten einde

Met grote droefenis hebben wij vernomen dat Sjoukje Dijkstra op 82-jarige leeftijd is overleden. De kunstrijdster bezorgde Nederland in 1964 de eerste gouden medaille ooit op de Olympische Winterspelen. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met het verlies.

"Sjoukje Dijkstra was een grootheid in het kunstrijden", reageert Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF. "Een icoon, een ander woord is er niet. Met haar overlijden komt echt een tijdperk ten einde."

Sjoukje Dijkstra was in de eerste helft van de jaren zestig een klasse apart in het kunstrijden. De Friezin werd vijf keer Europees kampioen (1960-1964) en drie keer wereldkampioen (1962-64). Zesmaal werd ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar (1959-64).

Zij liet zien hoe je met hard werken je droom kunt waarmaken
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF

Als 14-jarige debuteerde ze op de Olympische Winterspelen. In Cortina d'Ampezzo 1956 werd ze twaalfde. Vier jaar later veroverde ze zilver in Squaw Valley. De kroon op haar carrière zette ze in 1964, door goud te winnen op de Winterspelen in Innsbruck. Voor Nederland was het de eerste gouden medaille op de Winterspelen ooit.

Na de Spelen in 1964 stapte ze over naar de ijsrevue. Tot 1973 bleef ze verbonden aan Holiday on Ice. In 2005 kreeg ze van NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. In 2013 kreeg ze een plek in de World Figure Skating Hall of Fame.

Van Zanen-Nieberg: "Ze liet zien hoe je met hard werken je droom kunt waarmaken. Samen met haar onafscheidelijke vriendin Joan Haanappel, overleden in februari van dit jaar, was zij een zeer belangrijke internationale ambassadeur voor het kunstrijden. Rolmodellen ook, die deze sport levend hebben gehouden, waarbij Sjoukje een bescheiden maar krachtige rol nam."

"Ze zette zich, passend bij haar olympische status, in voor het investeren in de jonge generaties kunstrijders. We zijn het aan haar verplicht om haar erfenis te beheren en het kunstrijden een volwaardige plek te blijven geven in het Nederlandse sportlandschap."

Deel dit artikel op social media: