Topsport Sportgala

Sportprijzen 2023 uitgereikt op NOC*NSF Sportgala in Utrecht

20 december 2023
Sportprijzen 2023 uitgereikt op NOC*NSF Sportgala in Utrecht

Femke Bol, Mathieu van der Poel, Diede de Groot en Joël de Jong zijn woensdagavond op het NOC*NSF Sportgala in Utrecht uitgeroepen tot respectievelijk Sportvrouw, Sportman, Parasportvrouw en Parasportman van 2023. De titel Sportploeg van het jaar ging, net als in 2022, naar de TeamNL estafettevrouwen. Eelco Meenhorst werd gekozen tot Coach van het jaar 2023.

Lees in dit bericht meer over Ada Kok, winnares van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Lees in dit bericht meer over Niels Laros, winnaar van de Young Talent Award.

De sfeervolle Utrechtse evenementenlocatie DeFabrique stond de hele avond in het teken van het eren en waarderen van de Nederlandse topsporters en hun coaches. De uitreikingen van de sportprijzen waren integraal te volgen via een livestream. Kort na afloop van de uitreikingen blikt NOS Sport in het programma NOS Sportjaar 2023 (21.26-22.42 uur, NPO 1) samen met de hoofdrolspelers terug op de hoogtepunten van de Nederlandse sport van dit jaar.

Sportvrouw van het jaar 2023: Femke Bol (atletiek)

De fenomenale eindsprint waarmee Femke Bol de Nederlandse estafetteploeg de zege bezorgt op de 4x400 meter, staat voorgoed gegrift in het collectieve sportgeheugen van Nederland. Het is Femke’s tweede gouden medaille op de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest. Eerder laat ze op de 400 meter horden al haar concurrenten ver achter zich.

De twee wereldtitels bevestigen haar status van superster, want de 23-jarige Amersfoortse is dit jaar onklopbaar op de 400 meter en 400 meter horden. Ze wint al haar wedstrijden op de 400 meter horden in de prestigieuze Diamond League (19 zeges op rij) en wordt Europees kampioen indoor op de 400 meter. Tijdens de NK indoor loopt ze op die afstand het 42 jaar oude wereldrecord van Jarmila Kratochvilova uit de boeken.

Parasportvrouw van het jaar 2023: Diede de Groot (rolstoeltennis)

Rolstoeltennisster Diede de Groot heerst voor het derde opeenvolgende jaar op alle grandslamtoernooien in het enkelspel. De Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open: allemaal kennen ze in Diede de Groot dezelfde winnaar. Daarmee verstevigt ze andermaal haar positie als onbetwiste nummer één in het vrouwenrolstoeltennis. Twintig individuele grandslamzeges prijken inmiddels op het palmares van de 26-jarige inwoonster van Oudewater.

Diede besluit het jaar 2023, waarin ze ook opnieuw succesvol is in het dubbelspel, met het behalen van de masterstitel. De winst tijdens de Wheelchair Masters in Barcelona is zwaarbevochten, het maakt de ontlading daardoor extra groot. Een mooie bekroning op wederom een succesvol jaar.

Diede de Groot won in 2022 de titel Paralympische sporter van het jaar. Vanaf dit jaar worden er drie prijzen aan parasporters uitgereikt: Parasportvrouw van het jaar, Parasportman van het jaar en Parasportploeg van het jaar. Hiermee wordt één lijn getrokken met de bestaande Jaap Eden-categorieën.

63228510 BSR AGENCY Diede De Groot En Joël De Jong 760

Presentator Simon Keizer, Joël de Jong (Parasportman) en Diede de Groot (Parasportvrouw) - BSR Agency 

Sportman van het jaar 2023: Mathieu van der Poel (veldrijden en wegwielrennen)

Nederland heeft 38 jaar moeten wachten op een nieuwe wereldkampioen wielrennen op de weg bij de mannen. Wie anders dan Mathieu van der Poel is het, die begin augustus afrekent met die vloek. De 28-jarige renner komt in de slotfase in de straten van Glasgow nog ten val, maar dat brengt zijn wereldtitel niet meer in gevaar. Nu hij een jaar lang in de regenboogtrui mag fietsen, is naar eigen zeggen zijn carrière compleet.

Het is niet de eerste regenboogtrui die de alleskunner dit jaar mag aantrekken. In februari kroont Mathieu zich in Hoogerheide voor de vijfde keer tot wereldkampioen veldrijden. Dat voorjaar toont hij bovendien zijn klasse door ook nog eens twee wielermonumenten aan zijn palmares toe te voegen: Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix.

Mathieu van der Poel werd in 2019 ook al verkozen tot Sportman van het jaar.

Parasportman van het jaar 2023: Joël de Jong (para-atletiek)

Joël de Jong toont dit jaar zijn onmiskenbare klasse tijdens de wereldkampioenschappen para-atletiek in Parijs. Bij zijn eerste sprong bij het verspringen in het Charlety Stadium springt hij een indrukwekkende afstand van 6,92 meter. Dit levert de 21-jarige Fries een mooie bronzen medaille op. En dat is slechts het begin.

Hoewel Joël niet helemaal fit uit zijn bronzen verspringwedstrijd komt, weet hij zich op tijd klaar te stomen voor de 100 meter sprint een week later. Op die afstand verbaast hij vriend en vijand door de wereldtitel op te eisen. Vanaf zijn eerste pas is het raak en snelt hij naar een tijd van 12,09 seconden. Daarmee vestigt hij een schitterend nieuw kampioenschapsrecord en behoort hij definitief tot de top van zijn klasse in de para-atletiek.

Sportploeg van het jaar 2023: TeamNL estafettevrouwen 4x400 meter outdoor (atletiek)

Op de laatste dag van de WK atletiek in Boedapest zorgen de estafetteloopsters op de 4x400 meter voor een gouden afsluiter. Met een sensationele eindsprint passeert slotloopster Femke Bol in de laatste meters de Britse en de Jamaicaanse ploeg.

Eveline Saalberg, Lieke Klaver – in de halve finale vervangen door Lisanne de Witte - en Cathelijn Peeters droegen naast Femke Bol bij aan dit prachtige succes. De winnende tijd van 3:20,72 is een verbetering van het Nederlands record met 15 honderdste van een seconde. Na de Europese titel in 2022 hebben de oranjevrouwen nu ook de wereldtitel veroverd. Dat is nooit eerder door een Nederlandse atletiekploeg gepresteerd.

De estafettevrouwen van TeamNL prolongeren hun titel Sportploeg van het jaar, ook in 2022 kregen zij deze prestigieuze award uitgereikt.

63228527 BSR AGENCY Sportploeg Van Het Jaar

Sportploeg van het jaar 2023 - BSR Agency 

Parasportploeg van het jaar 2023: TeamNL Rolstoelbasketbalvrouwen

Een gouden jaar voor de rolstoelbasketbalvrouwen. Zowel de Europese- als de wereldtitel gaat naar de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden. Oranje verdedigt in juni als regerend wereldkampioen de titel en doet dat met verve. De vrouwen spelen in Dubai een sterk toernooi, dat ze afsluiten door in de finale met ruime cijfers van China te winnen: 57-34.

In augustus laat Oranje opnieuw zien dat het oppermachtig is. Op de European Para Championships in eigen land wordt de rolstoelbasketbalploeg voor de vierde keer op rij Europees kampioen. Groot-Brittannië wordt in de finale met 58-36 verslagen. Het bereiken van die finale is al een mijlpaal op zich: het levert een startbewijs op voor de Paralympische Spelen van Parijs. Daar kijken de regerend paralympisch-, wereld- en Europees kampioenen reikhalzend naar uit.

Coach van het jaar 2023: Eelco Meenhorst (roeien)

Eelco Meenhorst is de architect achter de gouden mannen dubbelvier en zilveren mannen dubbeltwee op de Olympische Spelen in Tokio. Het roeien benadert hij compromisloos en gefocust. Na de Spelen van Tokio krijgt Eelco Meenhorst als hoofdcoach van de TeamNL-roeiers zowel de mannen als de vrouwen onder zijn hoede. Zijn ambitie is niet anders. Hij wil het beste roeiland van de wereld worden. 

Zijn aanpak werpt zijn vruchten af. De WK roeien in Belgrado in september worden zeer succesvol afgesloten. De roeiers gaan met een karrenvracht aan eremetaal naar huis. TeamNL wint acht medailles: vijf keer goud en driemaal zilver. Daarmee eindigt Nederland bovenaan de medaillespiegel en mag het zich het beste roeiland ter wereld noemen.

Stemprocedure

De vakjury heeft de genomineerden bepaald. Er werd gekeken naar de prestaties vanaf 19 december 2022 tot en met 30 november 2023.

Sporters hebben hun stem uitgebracht op de sporters, net als de coaches dat deden voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brachten hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de individuele vakjuryleden staan samen voor de overige vijftig procent. Meer info over het Sportgala en het verkiezingsproces is terug te vinden op www.nocnsf.nl/sportgala

Deel dit artikel op social media: