Geertje Wielema

Naam: Geertje Wielema 
Geboren: 24 juli 1934 te Hilversum
Overleden: 18 augustus 2009

1956, Olympische Spelen XVI te Melbourne
Sport: zwemmen
Geen deelname na terugtrekken Nederlandse equipe

1952, Olympische Spelen XV te Helsinki
Sport: zwemmen
Onderdeel: 400 meter vrije slag
Prestatie: in de eerste serie uitgeschakeld
Onderdeel: 100 meter rugslag
Prestatie: zilver in 1:14,5

Geertje Wielema was als rugslagzwemster al heel jong van wereldklasse. Maar het zat haar in haar sportcarrière bepaald niet mee. Onenigheid van haar trainer Jan Stender met de zwembond KNZB leidde er toe dat ze niet werd uitgezonden naar de Europese kampioenschappen 1950 in Wenen, waar ze vrijwel zeker zou hebben gewonnen.

Bij de Olympische Spelen van Helsinki 1952 was ze favoriet voor het goud. In de serie verbeterde ze het olympisch record met 1.13.8, maar in de finale had ze de pech dat ze in de tweede baan in de touwen zwom. Met miniem verschil verloor ze van de Zuid-Afrikaanse Joan Harrison, hoewel ze altijd zeer heeft betwijfeld of de jury van aankomst (er was nog geen elektronische registratie) het wel bij het rechte eind had.

In 1954, bij de Europese kampioenschappen in Turijn kreeg ze dan eindelijk de prijs die haar toekwam, de titel op de 100 meter rugslag. Ze kreeg daarvoor als eerste vrouw de titel Sporter van het jaar (vanaf 1959 werd deze titel gesplitst in Sportman en Sportvrouw van het jaar). Ze was ook geselecteerd voor de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne, maar die liep ze mis omdat het Nederlands Olympisch Comité zich van dat evenement terugtrok wegens de Russische inval in Hongarije.

Foto: 1 november 1954: Wereldrecord 4 x 100 meter dames verbeterd met 4,1 sec.: Geertje Wielema, Rika Bruins, Joke de Korte en Mary Kok.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• www.nocnsf.nl
• ANP
• Foto: ANP