Floris-Jan Bovelander

Naam: Bovelander, Floris Jan
Geboren: 19 januari 1966 te Haarlem
Sport: hockey

Olympische Spelen XXVI Atlanta 1996
Onderdeel: mannentoernooi
Prestatie: goud

Olympische Spelen XXV Barcelona 1992
Onderdeel: mannentoernooi
Prestatie: vierde plaats

Olympische Spelen XXIV Seoul 1988
Onderdeel: mannentoernooi
Prestatie: brons

Floris Jan Bovelander behoort tot de beste en meest opmerkelijke hockeyers die Nederland heeft voortgebracht. Zijn naam wordt nog altijd in verband gebracht met zijn fenomenale uithalen bij de strafcorner (hij scoorde er meer dan tweehonderd keer mee in internationale wedstrijden), maar hij was heel wat meer dan een specialist.

Bij zijn club Bloemendaal en in het Nederlands elftal kon hij met zijn gedrevenheid en onverzettelijkheid als geen ander voorgaan in de strijd. Tien jaar (241 interlands) stond hij aan de top. Met het Nederlands elftal veroverde hij in 1987 in Moskou de Europese titel en in 1990 in Pakistan de wereldtitel.

Dat laatste kampioenschap was vermoedelijk zijn 'finest hour'. In de finale tegen Pakistan met tienduizenden chauvinistische toeschouwers op de tribunes, benutte hij tot twee keer toe een strafcorner en had zo een groot aandeel in de 3-1 overwinning. Merkwaardig genoeg werd hij er in Pakistan zeer populair door.

Sloddervos
Op beslissende momenten stond hij er altijd, dat was zijn grote kracht. De enige keer dat hij faalde deed zich voor in 1994 bij het WK in Australië. In de finale, weer tegen Pakistan, kwam het aan op het nemen van strafballen en Bovelander miste bij zijn beurt. Hij was er behoorlijk kapot van. Daarna leek zijn hockeycarrière er op te zitten. Voor zijn studie vertrok hij een jaar naar Amerika. Maar toen de Olympische Spelen van Atlanta in zicht kwamen, ging hij opnieuw stevig in training. Het zou een prachtige afsluiting van een schitterende carrière worden.

In de finale tegen Spanje schoot 'Flop' twee keer raak uit een strafcorner en legde zo de basis voor de 3-1 overwinning en de gouden medaille. Bovelander was als speler een sloddervos. Hij speelde altijd met het shirt uit de broek en met afgezakte kousen. Bij grote toernooien was zijn hotelkamer steevast een grote puinhoop. Bij de prijsuitreiking in Atlanta maakte hij voor het laatst zijn reputatie waar: terwijl de Nederlandse ploeg keurig in trainingspak stond aangetreden, verscheen Bovelander in korte broek. Zijn trainingsbroek was hij vergeten.

Bronnen:

  • Sportportretten Sport.nl
  • Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
  • Foto: ANP