André Bolhuis

Naam: Bolhuis, Johan Henk André (André)
Geboren: 4 oktober 1946 te Zeist

Olympische Spelen XXI Montréal 1976
Sport: hockey
Onderdeel: mannenteam
Prestatie: vierde plaats

Olympische Spelen XX München 1972
Sport: hockey
Onderdeel: mannenteam
Prestatie: vierde plaats

Op 18 mei 2010 volgde André Bolhuis Erica Terpstra op als voorzitter van NOC*NSF. De inwoner van Soest was de enige kandidaat om deze functie bij de sportkoepel in te vullen. Hij had veel bestuurlijke ervaring en kon tevens bogen op een schat aan persoonlijke (top)sportervaring.

André Bolhuis debuteerde in 1969 in het Nederlands hockeyelftal. Zijn leidinggevende kwaliteiten etaleerde hij ook in het veld en het duurde niet lang voor hij werd benoemd tot aanvoerder van Oranje. In die hoedanigheid nam hij tweemaal deel aan de Olympische Spelen. In 1972 in München, waar hij getuige was van het gijzeldrama, waarbij elf leden van de Israëlische ploeg door Palestijnse terroristen werden vermoord.

Vier jaar later was Bolhuis in Montréal opnieuw actief op de Olympische Spelen én de vlaggendrager tijdens de openingsceremonie. De editie van de Spelen in Moskou werd door een gedeelte van de Nederlandse ploeg geboycot. Anders had hij in 1980 voor de derde keer aan de Olympische Spelen deelgenomen.

In totaal kwam André Bolhuis tussen 1969 en 1980 128 keer uit voor het Nederlands elftal. Behalve op twee Olympische Spelen speelde Bolhuis op vier wereldkampioenschappen, waar hij in 1973 het goud veroverde en in 1978 het zilver. Met zijn club HC Kampong werd hij diverse malen kampioen van Nederland.

Andre Bolhuis Hockey WK 1973

Hockeyers wereldkampioen 1973 (ANP).

Ondertussen werkte André Bolhuis ook aan zijn maatschappelijke carrière. In 1972 studeerde hij af als tandarts aan de Universiteit Utrecht. Een jaar later richtte hij in de Domstad zijn eigen praktijk op. In 1987 promoveerde Bolhuis op het onderwerp Tandletsels in de hockeysport. Tegenwoordig werkt hij parttime in de Kliniek voor Tandheelkunde in Utrecht en is hij verbonden aan het Academisch Ziekenhuis te Utrecht (UMC Utrecht).

Na zijn actieve hockey-carrière bleef zijn hart voor de sport kloppen. Bolhuis vervulde tal van functies bij de hockeybond KNHB en NOC*NSF. Zo was hij op de Spelen van Barcelona 1992 en Atlanta 1996 chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg. Van 2010 tot 2019 was hij voorzitter van de koepelorganisatie.