Wim Ruska

Naam: Wim Ruska 
Geboren: 29 augustus 1940 te Amsterdam
Overleden: 14 februari 2015 te Hoorn
Sport: judo

Olympische Spelen XX München 1972
Onderdeel: zwaargewicht
Prestatie: goud, winst op Klaus Glahn (BRD)
Onderdeel: alle categorieën
Prestatie: goud, winst op Vitali Kusnezov (URS)

De judoka Wim Ruska won op de Olympische Spelen 1972 in München zowel het goud in de zwaargewichtklasse als in de open klasse. Deze laatste categorie was in 1984 voor het laatst olympisch, zodat het tegenwoordig voor een judoka niet meer mogelijk is om op dezelfde Spelen twee individuele medailles te halen.

Dat maakt de prestatie van de Amsterdammer des te uitzonderlijker. Toch is zijn dubbelslag altijd ondergewaardeerd. Deze successen zijn altijd overschaduwd door de bloedige Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie op de Spelen in München. Ruska had op dat moment zijn eerste gouden plak al verdiend. Maar waar veel sporters vol afschuw het olympisch dorp verlieten, ging Ruska op voor zijn tweede medaille. Hij hield zich niet bezig met politiek en had er bovendien jarenlang voor getraind. Bovendien kon hij met twee medailles definitief uit de schaduw treden van die andere Nederlandse judogrootheid, Anton Geesink.

Uitsmijter op de Wallen
Na de Spelen van München beëindigde Ruska zijn actieve loopbaan. Hij werd uitsmijter op de Wallen in Amsterdam en daarna begon hij een café in Wormerveer. In 2001 kreeg Ruska een herseninfarct, wat hem deels lichamelijk gehandicapt maakte en zijn spraakvermogen aantastte. In 2013 werd Ruska door de Internationale Judo Federatie (IJF) opgenomen in de Hall of Fame. Twee jaar later overleed hij.

In 2011 verscheen de biografie Ruska, met als ondertitel Triomf en tragiek van een judokampioen

Meer over Wim Ruska: www.wimruska.nl

Bronnen:
• Statistische gegevens: Ons Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Kroniek Olympische Spelen (Elsevier, 1987)
• Foto: ANP