Marit Bouwmeester

Naam: Marit Bouwmeester
Geboren: 17 juni 1988 in Boarnsterhim
Sport: zeilen

Olympische Spelen Tokio 2020
Onderdeel: Laser Radial
Prestatie: brons

Olympische Spelen Rio 2016
Onderdeel: Laser Radial
Prestatie: goud

Olympische Spelen Londen 2012
Onderdeel: Laser Radial
Prestatie: zilver

Zeilster Marit Bouwmeester veroverde tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het goud in de Laser Radial-klasse. De tweevoudig wereldkampioene (2011 en 2014) eindigde in de medalrace als zevende, wat volstond voor de titel.

Bouwmeester werd daarmee de eerste Nederlandse olympisch kampioen in een zeilboot in tachtig jaar. Ze trad in de voetsporen van Daan Kagchelland, die bij de Spelen van 1936 in Berlijn goud veroverde in de olympiajol-klasse.

Sindsdien hadden veel Nederlanders een medaille veroverd bij het zeilen, maar - behalve de windsurfers - nooit een gouden. Ook Bouwmeester stond in dat rijtje. In 2012 in Weymouth moest ze nog genoegen nemen met het zilver, achter de Chinese Xu Lijia. "Mijn grootste vijand is hier het weer geweest'', liet de destijds 24-jarige Friezin na haar tweede plaats weten. "Ik heb met mijn team keihard gewerkt voor goud. Daarom ben ik in eerste instantie toch wel iets teleurgesteld. Ik kwam ook in de finale weer snelheid te kort aan de wind. Ik denk dat ik over een dag al wel superblij kan zijn met zilver. Dan moet goud maar bij Rio 2016 gebeuren.''

Bouwmeester vormde na de Spelen van Londen een hecht driemanschap met de ervaren coach Jaap Zielhuis en haar fanatieke broer Roelof, die als sterke sparringpartner fungeerde. In de aanloop naar Rio 2016 woonde ze drie maanden per jaar in Rio de Janeiro, om te trainen in de de baai van Guanabara. Dat betaalde zich uit. Bouwmeester won tijdens de Spelen geen enkele race, maar toonde zich de meest constante zeilster van het veld om aan het eind het goud in ontvangst te mogen nemen.

Bronnen:

• ANP
• NOS
• NOC*NSF
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
• Foto: Watersportverbond