Ferry Weertman

Naam: Ferry Weertman
Geboren: 27 juni 1992 in Naarden

Olympische Spelen Tokyo 2020
Onderdeel: 10 km open water
Prestatie: zevende

Olympische Spelen Rio 2016
Sport: zwemmen
Onderdeel: 10 km open water
Prestatie: goud

Je zou maar tien kilometer moeten zwemmen in open water en dan moeten sprinten om de eindzege. Ferry Weertman deed het en veroverde zo het goud op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In een bloedstollende sprint klopte hij voor de kust van de Copacabana de Griek Spiros Gianniotis en werd zo de opvolger van Maarten van der Weijden, die in 2008 de titel greep.

Aanvankelijk werd Weertman als nummer twee genoteerd. Minutenlang was er onduidelijkheid over de uitslag. De Griek lag weliswaar voor, maar de tv-beelden wezen uit dat Weertman als eerste het finishbord had aangetikt. Zelf kreeg hij weinig van de verwarring mee. Pas toen hij aan de kant in een golfkarretje stapte, werd hij gebeld door vrienden die zeiden dat hij had gewonnen. Toen drong pas tot hem door dat het was gelukt.

Weertman prolongeerde eerder in 2016 bij de EK in Hoorn de Europese titel openwaterzwemmen, die hij in 2014 voor het eerst had veroverd in Berlijn. Bij de WK van 2015 in Kazan pakte hij zilver op de 10 kilometer.

Bron: ANP