Sharon van Rouwendaal

Naam: Sharon van Rouwendaal
Geboren: 9 september 1993 in Baarn
Sport: zwemmen

Olympische Spelen Tokyo 2020
Onderdeel: 10 km open water
Prestatie: zilver

Olympische Spelen Rio 2016
Onderdeel: 10 km open water
Prestatie: goud
Onderdeel: 400 meter vrije slag
Prestatie: 19de

Olympische Spelen Londen 2012
Onderdeel: 4x100 meter wisselslag
Prestatie: zesde

Sharon van Rouwendaal veroverde voor de kust van de Copacabana de olympische titel bij het openwaterzwemmen. Na een zware race over 10 kilometer voor de kust van het beroemde Braziliaanse strand tikte de 22-jarige zwemster als eerste aan. Van Rouwendaal bezorgde Nederland de tiende medaille bij de Olympische Spelen in Rio, waarvan de vijfde gouden.

De zwemster verkaste in september 2013 naar Frankrijk waar ze traint onder leiding van Philippe Lucas, die bekend staat om zijn Spartaanse trainingsmethoden. In 2014 werd Van Rouwendaal Europees kampioene op de 10 kilometer in Berlijn. In 2015 pakte ze bij de WK in Kazan zilver achter de Française Aurélie Muller.

Maar in het olympisch jaar moest ze veel tegenslag overwinnen. Zo kampte ze in de voorbereiding met een schouderblessure. Bij het EK in Hoorn was Van Rouwendaal op weg naar prolongatie van haar titel, tot ze vlak voor de finish verkeerd zwom bij de laatste boei. In het olympische zwembad van Rio deed ze ook mee aan de 400 meter vrije slag, maar daarop bleef ze steken in de series. Het leed werd in één klap goedgemaakt met haar gouden race.

Vijf jaar later wist ze haar titel bijna te prolongeren. Van Rouwendaal moest in de baai van Tokio alleen de Braziliaanse Ana Marcela Cunha voor zich dulden, maar was niettemin blij met zilver.

Bronnen:
• www.teamnl.org