Topsport Parijs 2024 Paralympisch

Hoogste eindklassering Nederland op Paralympische Spelen in 48 jaar

9 september 2024
Hoogste eindklassering Nederland op Paralympische Spelen in 48 jaar

De Paralympische Spelen van Parijs zijn voor Nederland succesvol verlopen. TeamNL won 27 keer goud, 17 keer zilver en 12 keer brons.

Met in totaal 56 medailles eindigde Nederland op de vierde plaats in de medaillespiegel. Het is de hoogste eindklassering in 48 jaar. Tijdens Toronto 1976 eindigden de Nederlandse paralympiërs op de tweede plaats, nog altijd de hoogste eindnotering.

De score van 27 gouden medailles is de hoogste voor TeamNL sinds de Paralympische Spelen van Seoul in 1988. Toen was Nederland goed voor 30 keer goud. Tijdens de vorige Paralympische Spelen van Tokio in 2021 won TeamNL 25 gouden medailles en 59 in totaal.

Negentig medailles

Met de Olympische en Paralympische Spelen gecombineerd won TeamNL in Parijs 90 medailles: 34 plakken op de Olympische Spelen en 56 op de Paralympische Spelen. Samen waren de olympische en paralympische TeamNL'ers goed voor 42 keer goud, 24 keer zilver en ook 24 keer brons.

Eerste en laatste medaille

De medailleoogst van TeamNL begon op 29 augustus met het goud van baanwielrenster Caroline Groot. Zij veroverde goud op de tijdrit over 500 meter. De rolstoelbasketbalvrouwen van TeamNL wonnen de laatste Nederlandse medaille tijdens Paris 2024. Op de slotdag van de Spelen prolongeerden de vrouwen hun paralympische titel door de Verenigde Staten te verslaan.

Bekijk op teamnl.org een overzicht van alle Nederlandse medaillewinnaars.

Paralympische Spelen afgesloten

De Paralympische Spelen werden zondagavond afgesloten met de sluitingsceremonie in het Stade de France. Rolstoeltennisster Diede de Groot en wielrenner Tristan Bangma droegen de Nederlandse vlag. De Groot veroverde tijdens de Paralympische Spelen twee keer zilver, Bangma won samen met zijn piloot Patrick Bos drie keer goud.

Deel dit artikel op social media: