Topsport Parijs 2024

Nederland breekt goudrecord met breder en sterker TeamNL

12 augustus 2024
Nederland breekt goudrecord met breder en sterker TeamNL

Nederland heeft op de Olympische Spelen van Parijs 2024 indrukwekkende resultaten behaald. Met een zesde plaats in de medaillespiegel en een recordaantal van 15 gouden medailles, verbeterde Nederland zijn positie ten opzichte van Tokio, waar het land als zevende eindigde. Dit is het hoogste aantal gouden medailles dat TeamNL ooit heeft behaald, een prestatie die het vorige record van 12 gouden medailles in Sydney 2000 overtreft.

Medaillespiegel Parijs 2024

Top 10 medaillespiegel Parijs 2024.

Deze vooruitgang is te danken aan de verbeterde prestaties en het bredere deelnemersveld van TeamNL. Terwijl er in Sydney 300 medaille-onderdelen waren, steeg dit aantal naar 329 in Parijs. Daarnaast nam TeamNL deel aan 34 sporten in Parijs, tegenover slechts 24 in Sydney, en deed mee aan 147 medaille-onderdelen, vergeleken met 97 in Sydney. Hierdoor wist TeamNL in nieuwe disciplines, zoals 3x3 basketbal, openwaterzwemmen en de 4x400 meter gemengde estafette, gouden medailles te winnen.

Toch is er ook een interessant contrast. In Sydney won Nederland goud in disciplines zoals judo, paardensport (springen), langebaanzwemmen en wegwielrennen, waar nu geen goud in werd behaald. De meest succesvolle sporten van Parijs, zoals roeien, zeilen, baanwielrennen (mannen) en atletiek, stonden echter ook al op het programma in Sydney en blijven een bron van succes voor TeamNL.

Vergelijken we dit met de Spelen in Rio de Janeiro, dan zien we dat TeamNL destijds deelnam aan 123 medaille-onderdelen (van de 316 beschikbare), maar slechts 19 medailles won, waaronder 8 goud. Van Athene tot en met Rio waren er meer medailles te winnen dan in Sydney, maar het goudrecord van 12 bleef onaangeroerd.

Het toegenomen succes in Parijs benadrukt niet alleen de bredere deelname van TeamNL, maar ook de stijging in het niveau van de Nederlandse sporters. Hierdoor weet Nederland meer medailles te winnen en uit te blinken in een breder scala aan disciplines.

Foto: Gouden hockeysters Yibbi Jansen en Renée van Laarhoven.

Deel dit artikel op social media: