Topsport Parijs 2024

Olympische Spelen Parijs 2024 gesloten

12 augustus 2024
Olympische Spelen Parijs 2024 gesloten

In het Stade de France in Parijs zijn zondagavond de 33ste Olympische Spelen gesloten. IOC-voorzitter Thomas Bach typeerde het evenement in Parijs als “sensationele Spelen, van begin tot eind.” Of, zoals de preses zich voor de grap corrigeerde: "Seine-sationele Spelen."

De slotceremonie begon met de entree van de sporters. Namens Nederland droegen baanwielrenner Harrie Lavreysen en atlete Femke Bol de vlag. Traditiegetrouw werden daarna de medaillewinnaars van de marathon gehuldigd.

In tegenstelling tot eerdere Spelen waren het deze keer de vrouwen die werden gelauwerd. Sifan Hassan vormde het stralende middelpunt. Uit handen van IOC-voorzitter Thomas Bach ontving ze haar gouden medaille, waarop het Wilhelmus klonk in het Stade de France.

Dankzij haar zege en het goud van Harrie Lavreysen op de keirin, steeg Nederland op de slotdag van de Spelen naar de zesde plaats op de medaillespiegel. Nooit eerder eindigde ons land zo hoog in het eindklassement. Drie jaar geleden in Tokio eindigde Nederland op de zevende plaats.

TeamNL keert met 34 medailles huiswaarts. Daarvan zijn er vijftien van goud. Ook dat is een record. Het vorige record werd 24 jaar geleden gevestigd. In Sydney 2000 waren er twaalf gouden plakken voor Nederland. Op een totaal van 300 events was dat een percentage van vier procent.  Van de 329 evenementen in Parijs werd 4,56 procent door TeamNL gewonnen. Daarnaast veroverde Nederland zeven keer zilver en twaalf keer brons.

De show toonde een dystopische wereld, waarin de Spelen werden herontdekt. Uit de puinhopen werden de olympische ringen heropgebouwd, als symbool van verbinding, vrede, gelijkheid en saamhorigheid.

Na een optreden van een keur van Franse artiesten vond het officiële gedeelte plaats. De voorzitter van het organisatiecomité Tony Estanguet sprak de aanwezigen toe. Hij benadrukte dat het sportfeest met de sluitingsceremonie niet over is, maar dat 28 augustus in Parijs de Paralympische Spelen beginnen. 

Daarna was het de beurt aan Thomas Bach. “Dit waren de eerste Olympische Spelen volgens onze nieuwe richtlijnen: jonger, stedelijker, inclusiever en duurzamer”, zei hij. “En bovenal de eerste Spelen met volledige gendergelijkheid.”

Lees hier de volledige toespraak van Thomas Bach.

Dit waren de eerste Olympische Spelen volgens onze nieuwe richtlijnen: jonger, stedelijker, inclusiever en duurzamer. En bovenal de eerste Spelen met volledige gendergelijkheid
Thomas Bach

De IOC-voorzitter prees de prestaties van de sporters. “Met elke prestatie brachten jullie de wereld in vervoering”, zei hij. “Bedankt dat jullie ons laten geloven in een betere wereld voor iedereen. De Olympische Spelen kunnen geen vrede brengen, maar ze kunnen wel een cultuur van vrede creëren die de wereld inspireert.”

De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo overhandigde vervolgens de olympische vlag aan Karen Bass, haar collega van Los Angeles, waar over vier jaar de volgende Zomerspelen plaatsvinden. Daarna werd het een show met de entree van Hollywood-ster Tom Cruise, die er op zijn motorfiets vandoor ging en de vlag naar Californië bracht. Op het strand van Venice Beach eindigde de trip met een optreden van diverse Amerikaanse artiesten.

Om 23:58 uur verklaarde Thomas Bach de 33ste Olympische Spelen voor gesloten en werd de vlam gedoofd.

Deel dit artikel op social media: