Naam: Nelli Cooman 
Geboren: Paramaribo, 6 juni 1964
Sport: atletiek

Olympische Spelen Seoul 1988
Onderdeel: 100 meter
Prestatie: in de tweede halve finale zevende in 11,13; uitgeschakeld
Onderdeel: 4x100 meter estafette
Prestatie: vijfde in eerste halve finale in 43,48

Olympische Spelen Barcelona 1992
Onderdeel: 100 meter
Prestatie: in de tweede kwartfinale uitgeschakeld in 11,55.

Nelli Cooman mag je gerust de snelste Nederlandse vrouw ooit noemen. De in Paramaribo geboren atlete kon zich in de tweede helft van de jaren tachtig en begin jaren negentig serieus meten met de internationale sprintelite. Cooman heerste op de kortste afstanden. Dat mag letterlijk genomen worden, want de honderd meter was eigenlijk al te lang voor haar. Vandaar dat ze haar grootste successen tijdens indoortoernooien boekte, waar de kortste sprint over zestig meter gaat.

Maar dat waren dan ook echt grote successen: twee keer werd ze wereldkampioene en zes keer Europees kampioene. In 1986 raffelde ze tijdens het EK in Madrid de zestig meter af in exact zeven seconden, destijds een wereldrecord en anno 2015 nog altijd het Nederlands record. Deze fenomenale prestatie leverde haar bovendien de titel Sportvrouw van het jaar op.

Cooman, die opviel omdat ze vlak voor de race vaak een klein gebedje deed, nam twee keer deel aan de Olympische Spelen: in Seoul 1988 kwam ze uit op de 100 meter en met Marjan Olyslager, Gretha Tromp en Els Vader op de 4x100 meter estafette. In Barcelona 1992 verscheen ze alleen op de 100 meter. Olympische successen leverde het echter niet op.

Bronnen:
• NOC*NSF
• Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout 2012)