Gerda van der Kade-Koudijs

Gerda van der Kade-Koudijs

Naam: Gerda van der Kade-Koudijs
Geboren: 29 oktober 1923 te Rotterdam
Overleden: 19 maart 2015 te Almelo

1948, Olympische Spelen XIV te Londen, Verenigd Koninkrijk
Sport: atletiek
Onderdeel: verspringen
Prestatie: vierde (5,57 meter)
Onderdeel: 80 meter horden
Prestatie: uitgeschakeld in tweede halve finale
Onderdeel: 4 x 100 meter estafette
Prestatie: goud, tijd: 47,5 sec.

Gerda van der Kade-Koudijs zou in de jaren veertig van de vorige eeuw bijna overal een groot kampioene zijn geweest, maar ze had de pech te leven in een land waar in die periode een fenomeen van uitzonderlijk niveau iedereen en alles overklaste: Fanny Blankers-Koen.

Onder haar schaduw kwam ze niet uit. Maar de prestaties van Gerda van der Kade mochten er wel degelijk zijn. Niet Fanny Blankers, maar zij was de eerste Nederlandse atlete die een Europese titel veroverde: in 1946 in Oslo was zij de sterkste bij het verspringen. Met de 4x100 meter-ploeg werd ze eveneens Europees kampioen.

Twee jaar later zat het haar bepaald niet mee bij de Olympische Spelen van Londen 1948. Bij het verspringen kwam ze tot 5,57 meter, waarmee ze de bronzen medaille op een halve centimeter miste. Op de 80 meter horden bereikte ze de halve finale. Bij de 4x100 meter lukte het dan toch. Met Xenia Stad-De Jong, Nettie Witziers-Timmer en Fanny Blankers-Koen veroverde ze de gouden medaille in een tijd van 47,5 seconden.

Foto boven: de gouden estafetteploeg in actie, links Nettie Witziers-Timmer, rechts Gerda van der Kade-Koudijs. Onder: de gouden estafettedames op het erepodium.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP