Bart Brentjens

Naam: Bart Brentjens 
Geboren: 10 oktober 1968 te Haelen
Sport: mountainbiken

Olympische Spelen XXVI Atlanta 1996
Medaille: goud 

Olympische Spelen XXVII Sydney 2000
Prestatie: twaalfde plaats 

Olympische Spelen XXVIII Athene 2004
Sport: mountainbike
Medaille: brons

Olympische Spelen XXIX Beijing 2008
Prestatie: 37e plaats 

Bart Brentjens gaat de geschiedenis in als de eerste olympisch kampioen op de mountainbike. Op 31 juli 1996 was hij bij de Olympische Spelen in Atlanta 1996 oppermachtig. De toen 27-jarige wereldkampioen uit Schaijk had bijna drie minuten voorsprong op de Zwitser Thomas Frischknecht (zilver) en de Fransman Miguel Martinez (brons).

Brentjens, die werd begeleid door zijn zwager en oud-wielrenner Gert-Jan Theunisse, veroverde in Atlanta de tweede gouden plak voor Nederland. De Holland Acht won de eerste. Brentjens leidde van het begin met Luca Bramati. Halverwege de wedstrijd in het Georgia International Horsepark liet hij de Italiaan achter. Mountainbike stond in Atlanta voor het eerst op het olympische programma. De tweede Nederlandse deelnemer, Marcel Arntz, viel uit met een rugblessure.

“Dit is ook het succes van Gert-Jan'', zei Brentjens over de rol van zijn zwager. De leidende hand van de vroegere bergkoning van de Alpe d'Huez maakte van Brentjens een complete ATB'er. De Limburger won sindsdien alle grote wedstrijden: WK, de Tour de France voor ATB'ers, de wereldbeker en als kroon de olympische titel. "Dit is mooier dan tien wereldtitels. Niets kan tegen deze gouden medaille op.''

Brentjens zou aan vier Olympische Spelen meedoen. In Athene 2004 leverde hem dat nog een bronzen medaille op. Na Beijing 2008 kneep hij op bijna veertigjarige leeftijd definitief in de remmen.

Bronnen:
- ANP
- Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
- Foto: ANP

Terug naar toen: de Olympische Spelen van Atlanta 1996

Terug naar toen: de Olympische Spelen van Atlanta 1996

lees meer