Arnold Vanderlyde

Naam: Arnold Vanderlyde
Geboren: 24 januari 1963 te Sittard
Sport: boksen

Olympische Spelen XXV Barcelona 1992
Onderdeel: zwaargewicht
Prestatie: brons na verlies in halve finale van Felix Savon (Cub)

Olympische Spelen XXIV Seoel 1988
Sport: boksen
Onderdeel: zwaargewicht
Prestatie: brons na verlies in halve finale van Ray Mercer (VS)

Olympische Spelen XXIII Los Angeles 1984
Sport: boksen
Onderdeel: zwaargewicht
Prestatie: brons na verlies in halve finale van Willie de Wit (Can)

Brons is de kleur van Arnold Vanderlyde. De zwaargewicht kwam in drie olympische bokstoernooien tot de halve finale en was daarmee de eerste Nederlander sinds Bep van Klaveren die een olympische boksmedaille veroverde. Bij zijn debuut in Los Angeles verloor de Limburger op punten (3-2) van de Canadees Willie de Wit. De zoon van Nederlandse emigranten was er een van het betere knokwerk en stond daarmee in schril contrast met Vanderlyde, die de voorkeur gaf aan technisch boksen.

"Ik ben een bokser, geen straatvechter", verklaarde de 1,97 lange Nederlander. Met die opmerking en vooral ook zijn uitstraling van vriendelijke reus werd hij de lieveling van het Nederlandse publiek en een ambassadeur van de bokssport in Nederland. En hij boekte ook successen. In 1987, 1989 en 1991 werd Vanderlyde Europees kampioen zwaargewicht. Zijn derde continentale titel leverde hem bovendien een Jaap Eden op, omdat hij gekozen werd tot Sportman van het jaar.

Ik ben een bokser, geen straatvechter
Arnold Vanderlyde

Tijdens de Spelen van Seoul 1988 en Barcelona 1992 veroverde de vuistvechter uit Sittard opnieuw een bronzen medaille. In Badalona, waar in 1992 het bokstoernooi plaatsvond, werd de toen 29-jarige Vanderlyde tot staan gebracht door de Cubaan Felix Savon, zijn nachtmerrie, zijn duivel. Het was zijn zesde nederlaag tegen Savon, hij zegevierde niet eenmaal. De laatste keer, november 1991 in de finale van het WK in Sydney, was het verschil zo minimaal geweest, dat hij zich voor zijn derde Olympische Spelen kansen gaf. Vooral ook omdat hij de Cubaan twee keer neerhaalde.

De Mike Tyson van het amateurboksen
Met honderden supporters op de tribunes van het Palau de Joventut in Badalona bokste Vanderlyde een thuiswedstrijd. De puntenstand na de eerste ronde van 8-0 voor Savon kreeg een fluitconcert. Na de tweede ronde overheerste bij eenieder de uitzonderlijke klasse van de Cubaan, die zijn acties ineens zoveel sneller uitvoerde dat de Nederlander niet meer dan tegen hem aan kon hangen, zoals in de eerste ronde. Uiteindelijk won Savon ruim op punten: 23-3. "Savon is de nummer een in de wereld", bekende Vanderlyde na afloop. "Als hij zou overstappen naar de profs wordt hij ook achter elkaar wereldkampioen. Ik heb hem leren kennen. Voor mij is hij de Mike Tyson van het amateurboksen."

Na de Spelen in de Catalaanse hoofdstad zette Vanderlyde en punt achter zijn indrukwekkende loopbaan. In veertien jaar bokste hij 254 partijen, waarvan hij er 233 won en twintig verloor. Eén partij eindigde in onbeslist. Vanderlyde volgde een opleiding Sportmanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen en houdt sindsdien presentaties, voordrachten, peptalks en motivatietrainingen voor het bedrijfsleven.

Bekijk Laatste gevecht Vanderlyde, een documentaire van Andere Tijden Sport, waarin Arnold Vanderlyde twintig jaar na hun laatste duel op bezoek gaat bij Felix Savon op Cuba:

Bronnen:
• ANP
• Kroniek Olympische Spelen, NOC 75 (Elsevier, 1987)
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• www.vanderlyde.nl
• Foto: ANP