Annemiek van Vleuten

Naam: Annemiek van Vleuten
Geboren: 8 oktober 1982 in Vleuten-De Meern
Sport: wielrennen

Olympische Spelen Tokyo 2020
Onderdeel: tijdrit
Prestatie: goud
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: zilver

Olympische Spelen Rio 2016
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: gevallen, niet gefinisht

Olympische Spelen London 2012
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: veertiende

Op 28 juli 2021 veroverde Annemiek van Vleuten dan toch olympisch goud. In de tijdrit over de Fuji International Speedway, een racecircuit op een paar uur rijden van Tokio, was de Wageningse niet te houden. Ze raffelde de 22 kilometer af in in 30 minuten en 13,49 seconden. "Dit maakt het verhaal compleet", reageerde ze. "Ik heb er alles aan gedaan om hier goed te zijn. Het verhaal is rond.”

Want die gouden medaille leek haar maar niet gegund. Enkele dagen eerder dacht Van Vleuten de olympische titel binnen te hebben, maar de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer was aan ieders aandacht ontsnapt. Van Vleuten moest genoegen nemen met zilver.

Ik heb er alles aan gedaan om hier goed te zijn. Het verhaal is rond
Annemiek van Vleuten

Vijf jaar eerder in Rio de Janeiro ging het vreselijk mis. Tijdens de olympische wegwedstrijd reed Van Vleuten alleen aan de leiding. Het goud leek binnen handbereik. Maar tien kilometer voor de finish crashte ze in de laatste afdaling. Anna van der Breggen won de wedstrijd, maar wist niet of ze blij moest zijn met het goud. Ze maakte zich vooral zorgen om haar landgenote, die ze tijdens de koers roerloos langs de kant van de weg had zien liggen. Uiteindelijk kwam Van Vleuten er vanaf met een hersenschudding en scheurtjes in haar wervelkolom.

Maar haar overtuigende optreden in Rio - voor de val - leek iets bij Van Vleuten te hebben losgemaakt. Want hoewel ze de dertig al ruim was gepasseerd, moesten haar gloriejaren nog komen. Na Rio won ze tweemaal de Giro Rosa, werd ze tweemaal wereldkampioen tijdrijden en eenmaal op de weg, na een onwaarschijnlijke solo van meer dan honderd kilometer.

Daarnaast werd Van Vleuten Europees kampioen en won ze vrijwel alle klassiekers in het vrouwenwielrennen. Toch was haar erelijst niet compleet. Ze had nog één rekening open staan. En die loste ze af op die zomerdag in 2021, op een paar uur rijden van Tokio.