Angelique Seriese

Naam: Angelique Seriese 
Geboren: 12 juli 1968 te Zevenbergen
Sport: judo

1996, Olympische Spelen XXVI in Atlanta
Klasse: boven 72 kg, in eerste ronde uitgeschakeld

In 1988 in Seoul veroverde Angelique Seriese voor het eerst na Anton Geesink en Wim Ruska weer olympisch judogoud voor Nederland. Zij kreeg echter nooit de lof die ze verdiende, omdat judo voor vrouwen in 1988 een demonstratiesport was.

Een jaar eerder, in mei 1987, brak Seriese internationaal door. Ze werd tweede op het EK en derde op het WK. Seriese werd een naam in het judo, een begrip. Ze trainde bij Chris de Korte in Hoogvliet en bij broer Harry, haar steun en toeverlaat. Ze werkte halve dagen bij het GAK als administratief medewerkster en stond de andere helft op de judomat. Altijd bezig met haar sport, met judo.

Uithangbord
Haar topjaar werd 1995. Ze won alles: NK, EK en WK. Ze werd Sportvrouw van het jaar en Europees judoka van het jaar. Een jaar later, op de Spelen van Atlanta, beleefde ze de grootste teleurstelling uit haar sportcarrière. Seriese werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de Duitse Hagn. Aan dat toernooi ging een verbeten concurrentieslag vooraf met haar rivale Monique van der Lee, die in dezelfde klasse als Seriese uitkwam.

Na de Spelen kreeg ze weer last van een oude knieblessure. Ze onderging een kijkoperatie en wilde in oktober 1997 afscheid nemen op het WK in Parijs. De bond schreef haar evenwel niet in. Seriese had niet aan de limiet voldaan. Door haar blessure had ze het EK gemist. Francoise Harteveld en Cindy Sneevliet werden aangewezen. Zonder overleg met Seriese, jarenlang het uithangbord van het nationale vrouwenjudo. "Dat doet veel pijn'', bekende ze. "Dit is een gedwongen afscheid. Niet de manier waarop ik had willen vertrekken.''

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
• 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media, 2012)