Lobke Berkhout en Marcelien de Koning

Lobke Berkhout en Marcelien de Koning

Naam: Lobke Berkhout
Geboren: 11 november 1980 te Amsterdam

Naam: Marcelien de Koning
Geboren: 10 mei 1978 te Amsterdam

Olympische Spelen XXIX Beijing 2008
Sport: zeilen
Onderdeel: 470
Prestatie: zilver

De 470-zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout veroverden bij de Olympische Spelen in Qingdao de zilveren medaille. De drievoudige wereldkampioenen verdedigden in de medalrace met succes hun stevige tweede plaats in het klassement. De Sportploeg van het Jaar 2005 eindigde in de finale op de vijfde plaats, ruim voldoende voor het zilver.

De Koning en Berkhout begonnen slecht. Bij de eerste boei lag het Nederlandse duo tiende en laatste. Bij het ronden van de tweede boei was het Oranje-tweetal achtste, precies voldoende voor behoud van zilver. De kans op goud was gezien de achterstand (achttien punten) op Rechichi en Parkinson uit Australië heel klein.

In de slotfase van de race wisten De Koning en Berkhout nog een aantal concurrenten in te halen, met de vijfde plaats en zilver als prachtig resultaat. Het goud was voor Rechichi en Parkinson, het brons ging naar de Brazilianen Oliveira en Swan.

De Koning en Berkhout vierden na de finish een spontaan feestje met elkaar. Ze lieten hun boot omslaan en sprongen in de Gele Zee. Daarna maakten ze een dansje op de romp. Met de Nederlandse vlag zwaaiden ze uitgelaten naar hun coach Jacco Koops en supervisor Jaap Zielhuis.

Voor Nederland was het de tweede zeilmedaille in Qingdao. Een dag eerder won het Ynglingtrio Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen ook zilver. Vier jaar eerder stond de Nederlandse zeilploeg bij Athene 2004 nog met lege handen.

Na de Spelen ging het succesduo uit elkaar. Marcelien de Koning wilde zich eerst met de surfplank kwalificeren voor Londen 2012, maar deed dit uiteindelijk met Annemieke Bes en Renee Groeneveld op het onderdeel match racen, dat in plaats van de Yngling op het olympisch programma was gekomen. Het Nederlandse trio werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Australië en eindigde als achtste.

Lobke Berkhout vond in Lisa Westerhof een nieuwe 470-partner. Met haar werd ze in 2009 en 2010 opnieuw wereldkampioen en veroverde ze brons in Londen. Daarmee werd ze de meest succesvolle Nederlandse zeiler ooit. Na Londen beëindigde ze haar zeilcarrière, maar zeven jaar later stapte ze toch weer in de boot toen Afrodite Zegers een beroep op haar deed. Ze haalden de Olympische Spelen in Tokio, waar ze als tiende eindigden.

Bronnen:
• ANP
• NOC*NSF
• Foto: Watersportverbond