Harrie Lavreysen

Naam: Harrie Lavreysen
Geboren: 14 maart 1997 in Luyksgestel
Sport: baanwielrennen

Olympische Spelen Tokyo 2020
Onderdeel: teamsprint
Prestatie: goud
Onderdeel: sprint
Prestatie: goud
Onderdeel: keirin
Prestatie: brons

Harrie Lavreysen was in zijn jeugd een verdienstelijk BMX'er. Maar deze sport staat bekend om zijn vele én zware valpartijen. Het noodlot sloeg ook bij Lavreysen toe. Na al vele schouderblessures raadden zijn behandelende artsen hem af verder te gaan met deze sport. Iets vergelijkbaars was olympisch kampioene keirin Elis Ligtlee overkomen. Zij maakte de overstap naar het baanwielrennen.

Lavreysen volgde dezelfde route. Doordat de BMX'ers en de baanwielrenners zo nu en dan samen trainden op Papendal, was hij bij diverse trainers al opgevallen en deze overtuigden hem te kiezen voor een overstap naar de baan.

Dat was één van de beste beslissingen uit zijn carrière. De Brabander ontpopte zich tot een sprinter van wereldformaat. En dat leverde hem behalve individueel ook met de Nederlandse baanploeg talloze titels op. In 2021 won Lavreysen samen met Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Matthijs Büchli de teamsprint op de Olympische Spelen in Tokio. In de finale versloeg The Bullet Train de ploeg van titelverdediger Groot-Brittannië met overmacht. 

Enkele dagen later pakte Lavreysen zijn tweede olympische titel. Op het onderdeel sprint rekende hij in de finale af met landgenoot 
Jeffrey Hoogland. Daarmee was hij de eerste Nederlander die goud won op het koningsnummer sinds Jacques van Egmond in 1932. 

Op de slotdag van de Spelen eindigde Lavreysen op de keirin op de derde plaats. Met tweemaal goud en eenmaal brons was hij - samen met atlete Sifan Hassan - de succesvolste Nederlandse olympiër in Tokio.