Suzanne Schulting

Naam: Suzanne Schulting
Geboren: 25 september 1997 in Groningen
Sport: shorttrack

Olympische Winterspelen Beijing 2022
Onderdeel: 500 meter
Prestatie: zilver
Onderdeel: 1.500 meter
Medaille: brons
Onderdeel: 3.000 meter relay
Medaille: goud
Onderdeel: 1.000 meter 
Medaille: goud
Onderdeel: 2.000 meter mixed relay
Medaille: gevallen in halve finale, vierde plaats

Olympische Winterspelen PyeongChang 2018
Onderdeel: 500 meter
Prestatie: gevallen, dertigste
Onderdeel: 1.500 meter
Prestatie: tiende plaats
Onderdeel: 3.000 meter relay
Medaille: brons
Onderdeel: 1.000 meter 
Medaille: goud

Op de wereldkampioenschappen in 2021 veroverde Suzanne Schulting vijf gouden medailles. Als grote favoriet voor een karrenvracht aan eremetaal vertrok ze een jaar later dan ook naar de Winterspelen in Beijing. De missie slaagde glansrijk: tweemaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons.

Het meest emotioneel beladen was het goud dat ze met de relayploeg veroverde. Met Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma gaven de Nederlandse vrouwen op het ereschavot een saluut naar de hemel. De gedachten gingen uit naar hun maatje Lara van Ruijven, die in juli 2020 overleed aan de gevolgen van een auto-immuunreactie.

"Lara zit in ons hart", verklaarde Schulting. "Ze zal trots op ons neerkijken. Dit was ook haar droom." 

Vier jaar eerder had Schulting Nederland in de Gangneung Ice Arena het eerste olympische shorttrackgoud uit de geschiedenis bezorgd. Een medaille waar vrijwel niemand rekening mee hield, ook de shorttrackster zelf niet.

Schulting kende een desastreuze start in Zuid-Korea. Op de eerste wedstrijddag van het toernooi ging ze op de 500 meter onderuit en liep ze met de relayploeg een plaats in de A-finale mis. De debutante leek niet bestand tegen de druk en ook op de 1500 meter wist ze de eindstrijd niet te halen.

Onverwacht brons

Maar daarna keerden de kansen. De Nederlandse shorttracksters reden een wereldrecord in de B-finale van de 3000 meter relay. De ploeg, bestaande uit Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven, profiteerde vervolgens van de diskwalificaties van China en Canada in de A-finale en schoof als winnaar van de B-finale door naar de derde plek in de eindstand. 

Het onverwachte brons met de aflossingsploeg leek wat te hebben losgemaakt bij Schulting, die op de kilometer opeens vastberaden en ontspannen haar wedstrijden reed. Ook in de finale hield ze vast aan haar plan en schrok ze bijna toen ze als eerste de finish passeerde. "Ik stond daar in die finale en ik genoot er zo van", reageerde ze. "Jeroen Otter zei: denk niet aan het resultaat, maar ga gewoon hard schaatsen. Dan zien we wel wat het wordt. Ik ben rustig gebleven en heb gedaan wat ik moest doen. Het was de perfecte race. Met een medaille was ik al blij geweest. Het is onwerkelijk, bizar.''

Bronnen:
- ANP, NOC*NSF
- Foto: ANP