Suzanne Schulting

Naam: Suzanne Schulting
Geboren: 25 september 1997 in Groningen

Olympische Winterspelen PyeongChang 2018
Sport: shorttrack
Onderdeel: 500 meter
Prestatie: gevallen, dertigste
Onderdeel: 1.500 meter
Prestatie: tiende plaats
Onderdeel: 3.000 meter relay
Medaille: brons
Onderdeel: 1.000 meter 
Medaille: goud

Uitgerekend debutante Suzanne Schulting bezorgde Nederland in de Gangneung Ice Arena het eerste olympische shorttrackgoud uit de geschiedenis. Een medaille waar vrijwel niemand rekening mee hield, ook de shorttrackster zelf niet.

Schulting kende een desastreuze start in Zuid-Korea. Op de eerste wedstrijddag van het toernooi ging ze op de 500 meter onderuit en liep ze met de relayploeg een plaats in de A-finale mis. Schulting leek niet bestand tegen de druk en ook op de 1500 meter wist ze de eindstrijd niet te halen.

Onverwacht brons
Maar daarna keerden de kansen. De Nederlandse shorttracksters reden een wereldrecord in de B-finale van de 3000 meter relay. De ploeg, bestaande uit Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven, profiteerde vervolgens van de diskwalificaties van China en Canada in de A-finale en schoof als winnaar van de B-finale door naar de derde plek in de eindstand. 

Het onverwachte brons met de aflossingsploeg leek wat te hebben losgemaakt bij de twintigjarige Schulting, die op de kilometer opeens vastberaden en ontspannen haar wedstrijden reed. Ook in de finale hield ze vast aan haar plan en schrok ze bijna toen ze als eerste de finish passeerde. "Ik stond daar in die finale en ik genoot er zo van", reageerde ze. "Jeroen Otter zei: denk niet aan het resultaat, maar ga gewoon hard schaatsen. Dan zien we wel wat het wordt. Ik ben rustig gebleven en heb gedaan wat ik moest doen. Het was de perfecte race. Met een medaille was ik al blij geweest. Het is onwerkelijk, bizar.''

Schulting kreeg aan het eind van het jaar voor haar prestatie een Jaap Eden, behorend bij de titel Sportvrouw van het jaar.

Bronnen:
- ANP, NOC*NSF
- Foto: ANP