Shanne Braspennincx

Naam: Shanne Braspennincx
Geboren: 18 mei 1991 in Turnhout (BEL)
Sport: baanwielrennen

Olympische Spelen Tokyo 2020
Onderdeel: teamsprint (met Laurine van Riessen)
Prestatie: vierde
Onderdeel: keirin
Prestatie: goud

Shanne Braspennincx is haar hele leven al bezig met de wielersport. Op haar twintigste verruilde ze de weg voor de baan, waar de keirin haar favoriete onderdeel is. In 2015 werd ze tweede op het WK. Het leek de opmaat voor een succesvolle carrière.

Maar vijf maanden later, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio, ging het mis. Tijdens een trainingskamp in Colorado in de Verenigde Staten kreeg ze een hartinfarct. Haar kransslagader zat voor 99 procent dicht. "Op dat moment kon ik het eerst niet geloven, het is zo onwerkelijk als je op je 24e een hartinfarct krijgt,” verklaarde ze op de website van de Hartstichting.

Ze werd gedotterd, kreeg een stent en revalideerde. Ze mocht zelfs als reserve mee naar de Olympische Spelen, maar kwam daar niet in actie. Vijf jaar later kwam het er alsnog van. In Tokio werd ze met Laurine van Riessen vierde op de teamsprint. In de strijd om het brons waren de Rusinnen Daria Shmeleva en Anastasia Voinova te sterk. Het Nederlandse duo had niet echt op dit onderdeel getraind, omdat er individueel meer kansen lagen. Maar de vierde plaats gaf wel aan dat ze beiden in goede doen waren.

Drie dagen later schitterde Braspennicx op haar favoriete onderdeel, de keirin. Op sensationele wijze veroverde ze het goud en daarmee werd ze de opvolger van haar landgenote Elis Ligtlee, die de beste was in Rio. "Toen ik over de streep ging, dacht ik: wat heb ik gedaan? Ik ben gewoon olympisch kampioen", jubelde Braspennincx voor de camera's van de NOS. "Het was mentaal erg zwaar hier voor me. Ik heb mezelf heel veel druk opgelegd. Maar het is gelukt. Deze titel blijft in Nederland.”