Olympische Spelen Londen 2012
Plaats Londen
Datum 27 juli tot en met 12 augustus 2012
Opening verricht door Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië
Deelnemende landen 204
Deelnemende sporters 11
Nederlandse deelnemers 178
Nederlandse medailles 20
Chef de mission Maurits Hendriks
Nederlandse vlaggendrager opening Dorian van Rijsselberghe (windsurfen)
Nederlandse vlaggendrager sluiting Ranomi Kromowidjojo (zwemmen)

De Olympische Spelen vonden van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 voor de derde keer in de historie plaats in Londen. Nederland was met 178 sporters vertegenwoordigd in de Britse hoofdstad, die meededen in achttien verschillende sporten.

Amerika wint medailleklassement, Michael Phelps glorieert

De Amerikaanse ploeg won het medailleklassement in Londen met 46 gouden, 29 zilveren en 29 bronzen medailles voor China (38-27-22) en gastland Groot-Brittannië (29-17-19). Michael Phelps domineerde de Olympische Spelen van Londen niet zoals vier jaar eerder in Beijing, hij eindigde toch bovenaan in het individuele medailleklassement. De Amerikaanse zwemmer veroverde in Londen als enige atleet zes medailles: vier keer goud en twee keer zilver.

Het zwemwonder is met 22 medailles, waarvan 18 keer goud, de meest gelauwerde olympiër ooit. Hij schreef in 2008 in Beijing geschiedenis met acht gouden plakken.

Zijn landgenotes Missy Franklin en Allison Schmitt behaalden vijf medailles, evenals Phelps bij het zwemmen. Franklin pakt vier keer goud en één keer brons, Schmitt drie keer goud, één keer zilver en één keer brons. Ook de Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte verzamelde vijf plakken: twee goud, twee zilver, één brons.

Ranomi Kromowidjojo pakt drie medailles

Ranomi Kromowidjojo nam in het medailleklassement met drie medailles (twee gouden, één zilveren) een prominente positie in. De Nederlandse zwemster bezette de gedeelde negende plaats.

Andere sporters die in London historie schreven waren sprinter Usain Bolt, die voor de tweede maal de 100, 200 en 4x100 meter estafette won, Sir Chris Hoy, die met zijn zesde titel de meest succesvolle Olympische baanwielrenner werd, en zeiler Ben Ainslie, die voor de vijfde maal goud pakte en de meest gelauwerde zeiler werd. Anky van Grunsven pakte haar negende medaille en werd daarmee de meest onderscheiden hippische sporter op de Olympische Spelen. Ook werd zij Nederlands recordhouder qua aantal behaalde medailles en aantal Olympische deelnames (7).

Bekijk hier de video Best of London 2012 (IOC, via Youtube). Klik hier voor de officiële facts and figures van London 2012.

Nederland dertiende met twintig medailles

Chef de mission Maurits Hendriks sprak na afloop zijn tevredenheid uit over de prestaties van de gehele Nederlandse equipe. "Ons team heeft goed gepresteerd, zowel in de breedte als in de diepte. In acht van de achttien sporten hebben we medailles gehaald. We hebben aan 103 'medaille-events' meegedaan en in 49 daarvan de top acht gehaald. Dat is 47,5 procent tegen 41 procent in Peking'', vertelde Hendriks tijdens zijn afsluitende persconferentie.

Nederland behaalde in Londen twintig medailles (zes goud, zes zilver en acht brons), waarmee de dertiende plaats in het landenklassement werd bezet. De twee jaar eerder met een studie onderbouwde top tien-ambitie stond desondanks na afloop onverminderd overeind. "De prestatiedichtheid neemt toe. In Peking ging 49 procent van de medailles naar de beste tien landen, hier zit dat percentage rond de 60 procent’’, wist Hendriks.

Twee keer veroverde Oranje meer plakken op de Zomerspelen, in 2000 (Sydney, 25 medailles) en 2004 (Athene, 22).

Nederlandse medaillewinnaars Olympische Spelen 2012:

Goud (6):
Wielrennen: Marianne Vos (wegwedstrijd)
Hockey: vrouwenteam
Turnen: Epke Zonderland (rekstok)
Zeilen: Dorian van Rijsselberghe (windsurfen, RS:X)
Zwemmen: Ranomi Kromowidjojo (100 meter vrije slag)
Zwemmen: Ranomi Kromowidjojo (50 meter vrije slag)

Zilver (6):
Hockey: mannenteam
Paardensport: Gerco Schröder (springen, individueel)
Paardensport: Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager (springen, team)
Paardensport: Adelinde Cornelissen (dressuur individueel)
Zeilen: Marit Bouwmeester (Laser radial)
Zwemmen: estafettevrouwen (4x100 meter vrije slag)

Brons (8): 
Baanwielrennen: Teun Mulder (keirin)
BMX: Laura Smulders
Judo: Edith Bosch (-70 kg)
Judo: Henk Grol (-100 kg)
Roeien: vrouwen acht
Paardensport: Edward Gal, Adelinde Cornelissen en Anky van Grunsven (dressuur, team)
Zeilen: Lobke Berkhout en Lisa Westerhof (470)
Zwemmen: Marleen Veldhuis (50 meter vrije slag)

Bronnen: ANP en NOC*NSF