NOC*NSF Partners Inclusie

Werkgevers in actie om onbenut arbeidspotentieel in te zetten

1 september 2024
Werkgevers in actie om onbenut arbeidspotentieel in te zetten

De arbeidsmarkt is te vaak nog onvoldoende toegankelijk voor mensen met een (arbeids)beperking. Daardoor wordt een groot potentieel aan menskracht nog niet benut, terwijl er veel vacatures zijn. Werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich daarom sterk voor een inclusieve arbeidsmarkt en bieden staatssecretaris Jurgen Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierover vandaag een actieverklaring aan. Dat gebeurt in het TeamNL Huis Parijs, tegen de achtergrond van de Paralympische Spelen, waar topsporters namens Nederland hun talent inzetten om optimaal te presteren

In de actieverklaring benoemen de werkgevers het belang van een inclusieve arbeidsmarkt en geven ze aan hoe ze gezamenlijk knelpunten kunnen wegnemen. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland: “Het is belangrijk dat iedereen in ons land kan meedoen op de arbeidsmarkt en naar eigen vermogen een bijdragen kan leveren. We roepen alle ondernemers daarom op deze actieverklaring zoveel mogelijk te steunen en zich in te zetten om hun werkvloer zo toegankelijk mogelijk te maken, zowel fysiek als digitaal. Op deze manier kan iedereen zijn of haar talenten optimaal ontwikkelen en werken we tegelijkertijd aan het verminderen van het grote aantal openstaande vacatures.”

Arbeidsmarkt waar iedereen meedoet: economisch en sociaal belang

Ook de ministeries van SZW en VWS en Missie H2 – een coalitie van acht bedrijven die zich inzetten om samen met de overheid tot een volledig functionerende waterstofmarkt in 2030 te komen - ondertekenen de actieverklaring. NOC*NSF zal – als werkgever – eveneens tekenen.

Staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) neemt de actieverklaring tijdens de bijeenkomst in Parijs namens het kabinet in ontvangst: “De afgelopen jaren hebben werkgevers al gezorgd voor veel extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Ik ben heel blij met die inzet. Van een arbeidsmarkt waar iedereen meedoet, profiteren we allemaal. Economisch, maar zeker ook sociaal. Daarom is het fantastisch dat bedrijfsleven, overheid én belangenorganisaties zich vandaag gezamenlijk uitspreken om de werkvloer nog inclusiever te maken. Vanuit het kabinet zal ik me vol inzetten om daar een bijdrage aan te leveren.”

Oproep aan bedrijven: teken mee

De actieverklaring is wat betreft de ondertekenaars een begin; het is de bedoeling dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties zich aansluiten. NOC*NSF hoopt dat de prestaties van Nederlandse sporters tijdens de Paralympische Spelen daadwerkelijk zullen bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt en samenleving. Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF: “We hebben veel respect voor de prestaties van paralympische topsporters, maar op andere terreinen in de samenleving gaat het vaker over wat mensen níet kunnen. Dat moet en kan veranderen; geef mensen de kans te presteren op basis van hun talenten, ondanks onderlinge verschillen of beperkingen.”

Missie H2, partner TeamNL Huis, omarmt de inclusieve arbeidsmarkt

Missie H2, één van de partners van het Paralympisch TeamNL Huis, ondersteunt het thema van de inclusieve arbeidsmarkt volledig. De energietransitie vereist goed opgeleid personeel op alle niveaus, maar dit potentieel wordt momenteel onvoldoende benut, vooral onder mensen met een beperking. Missie H2 is een waterstofcoalitie van Gasunie, Groningen Seaports, Port of Amsterdam, Remeha, Shell Nederland, Eneco, Toyota en Vopak. 

Deel dit artikel op social media: