Topsport

Jeugd Olympische Spelen unieke ervaring voor TeamNL

29 januari 2024
Jeugd Olympische Spelen unieke ervaring voor TeamNL

De deelname aan de Jeugd Olympische Spelen was voor de 27 talentvolle sporters van TeamNL een unieke ervaring. Nu het toernooi er voor de Nederlandse ploeg op zit, kijkt chef de mission Kayan Bool dan ook tevreden terug. “We hebben sporters zichtbaar zien genieten van het moment.”

Olympische gevoel

Zes jaar na de Winterspelen van PyeongChang keerde het olympische gedachtengoed terug in de Zuid-Koreaanse provincie Gangwon. Het gaf de Jeugdspelen een bijzonder tintje, zag Bool. “Je merkte aan alles de hoogwaardige kwaliteit van de venues die destijds gebruikt werden. Zo hebben de sporters en hun begeleiders echt het olympische gevoel kunnen ervaren. Je merkte ook dat daar veel mensen op af kwamen. Zeker bij het schaatsen en het shorttrack waren er goed gevulde en zelfs volle stadions.”

“De olympische ambiance en de grote publieke belangstelling hebben er mede voor gezorgd dat het voor onze ploeg een unieke ervaring is geweest”, vertelt Bool op de weg terug naar Nederland nu alle wedstrijden van TeamNL achter de rug zijn. “Er is binnen de ploeg zichtbaar genoten. De meesten kwamen met een gemeende glimlach over de streep omdat ze aan het genieten waren van het moment, van het mogen acteren op zo’n groot podium. Dat is prachtig om te zien.”

Shorttrack Wedstrijd 760 X 456

Volle tribunes tijdens de Jeugd Olympische Spelen, zeker bij het schaatsen en het shorttrack.

Maximaal presteren 

Dat er op zo’n moment opeens tot wel tienduizend mensen op de tribunes zitten, is voor veel sporters van deze leeftijd nieuw. Het gaf een extra dimensie aan hun wedstrijd. “Daar zijn ze goed mee omgegaan. Op evenementen als de Jeugd Olympische Spelen gaat het erom dat je het maximale uit jezelf weet te halen en dat je groeit als sporter en als mens. Soms zorgden de omstandigheden voor wat spanning in een eerste optreden, maar bijna iedereen zette een optimale prestatie neer in de laatste wedstrijd en haalde daar het maximale uit zichzelf.”

“Een mooi voorbeeld is skeletonster Florijn de Haas. Nadat ze in haar eerste finalerun bijna van haar slee viel, zette ze in haar tweede run de beste tijd van die week op deze baan neer. Dát is voor mij groei en waar het om gaat: na een tegenslag opstaan, doorgaan en dan weer maximaal weten te presteren. Kijk ook naar de andere twee skeletonners, Sander de Haan en Felix de Wit, die allebei in de finale een PR neerzetten op deze baan. Of Birgit Radt, die haar persoonlijke record flink aanscherpte bij het shorttrack.”

Massastart 760 X 456

Angel Daleman won drie keer individueel goud, zoals hier op de massastart, waar Jasmijn Veenhuis zilver won.

Unieke prestaties

Ook de prestaties van Angel Daleman noemt Bool uniek. Zij combineerde het langebaanschaatsen met het shorttrack. Bij die laatste discipline behaalde ze niet het succes waarop ze had ingezet, maar liet ze zich er niet door van haar stuk brengen. Op de langebaan veroverde Daleman goud op zowel de 500 meter, de 1500 meter als de massastart, waar Jasmijn Veenhuis zilver won. Samen met Sem Spruit veroverde Daleman ook nog brons op de mixed relay. De medaillewinnares vond het zelf vooral supercool om deze Spelen te ervaren: “Niet alleen omdat ik twee disciplines reed, ook omdat het best wel gelijk is aan de echte Olympische Spelen.”

De sportieve groei en ook de persoonlijke ontwikkeling die de talentvolle TeamNL-ers in deze olympische setting hebben doorgemaakt, stemmen Bool als chef de mission tevreden. “Dat maakt deelnemen aan de Jeugd Olympische Spelen zo bijzonder. De leringen die ze op deze leeftijd en in deze unieke omstandigheden opdoen, kunnen ze in hun rugzak stoppen en gebruiken in hun verdere ontwikkeling, binnen én buiten de sport.”

Deel dit artikel op social media: