Topsport Talentontwikkeling

27 TeamNL'ers in actie tijdens Jeugd Olympische Spelen

15 januari 2024
27 TeamNL'ers in actie tijdens Jeugd Olympische Spelen

27 sporters staan in de startblokken om Nederland te vertegenwoordigen op de Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Zuid-Korea. TeamNL komt tussen 19 januari en 1 februari in actie in zes verschillende disciplines. Dat gebeurt in de provincie Gangwon, waar in 2018 ook de Olympische Winterspelen plaatsvonden. 

Afgelopen maand kwamen de sporters en hun begeleiders bij elkaar op Papendal voor de officiële teampresentatie. Daarbij werd de ploeg door NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg formeel overgedragen aan Talent TeamNL, dat in Zuid-Korea onder leiding staat van chef de mission Kayan Bool.

Hij proefde een groot enthousiasme bij de ploeg. "Het is mooi dat we in zes verschillende disciplines in actie komen en daarmee zowel bij de ijssporten, de sneeuwsporten als glijsporten vertegenwoordigd zijn. Bij de teampresentatie hebben we gezien dat het team gemotiveerd is om in Zuid-Korea het beste uit zichzelf te halen."

Het gaat er niet per se om dat ze medailles winnen; een maximale prestatie kan ook een PR of ander vooraf besproken sportief succes zijn
Kayan Bool, chef de mission Gangwon 2024

De deelname van de 27 talentvolle sporters die namens TeamNL in actie komen draait met name om leren. "We hechten er veel waarde aan dat de sporters en ook hun begeleiders leringen opdoen die ze op de korte en lange termijn kunnen inzetten, zowel binnen als buiten de sport."

"We stimuleren ze om in Zuid-Korea optimaal te leren en te presteren naar eigen vermogen. Het gaat er niet per se om dat ze medailles winnen; een maximale prestatie kan ook een PR of ander vooraf besproken sportief succes zijn. We gaan er met elkaar alles aan doen om deze persoonlijke doelen te bereiken.

Foto: NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg draagt het team dat Nederland tijdens de Jeugd Olympische Spelen vertegenwoordigt, over aan chef de mission Kayan Bool.

Deze TeamNL'ers komen in actie: 

Langebaanschaatsen: Angel Daleman, Jasmijn Veenhuis, Geophrey Coenraad en Sem Spruit. 
Shorttrack: Birgit Radt, Angel Daleman, Jonas de Jong en Nick Endeveld. 
Skeleton: Florijn Haas, Sander de Haan en Felix de Wit. 
Rodelen: Mees van Buren 
IJshockey 3x3: Janne Breek, Eva Bout, Luka Treffers, Evy Stoltenborg, Daylin den Hartog, Noa Frank, Harper Winkler, Lara Kluijtmans, Vera Luitwieler, Ruth Eldering, Livvy Lammers, Felien van der Sluis en Beer van Oosterhout. 
Snowboard slopestyle en big air: Sam van Lieshout en Katja Dutu. 
Snowboard cross: Guusje de Booy. 

Jeugd Olympische Spelen 

De Jeugd Olympische Winterspelen worden voor de vierde keer georganiseerd. Eerder waren Innsbruck (2012), Lillehammer (2016) en Lausanne (2020) gaststeden. In Zuid-Korea kent het evenement dit jaar 1900 deelnemers in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. Zij strijden in de volgende sporten om de medailles: alpineskiën, biatlon, bobsleeën, curling, freestyle skiën, kunstrijden, langebaanschaatsen, langlaufen, noordse combinatie, rodelen, shorttrack, skeleton, skischansspringen, snowboarden en ijshockey. 

Deel dit artikel op social media: