Topsport TeamNL

TeamNL veilt unieke items op Catawiki, opbrengst naar Jeugdfonds Sport & Cultuur

20 november 2023
TeamNL veilt unieke items op Catawiki, opbrengst naar Jeugdfonds Sport & Cultuur

Van 1 tot en met 12 december organiseert TeamNL op Catawiki de allereerste TeamNL Veiling. In de online veiling kan worden geboden op bijzondere items, zoals een gesigneerde regenboogtrui van Mathieu van der Poel, de WK-kit van Sifan Hassan of het tennisracket van regerend paralympisch kampioen tennis Diede de Groot. Ook belevenissen zoals lunchen met de TeamNL Volleybaldames of het bijwonen van een training van de TeamNL Handbaldames worden geveild. De opbrengst van de TeamNL Veiling gaat naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

TeamNL Veiling: sporters werken massaal mee

NOC*NSF wil dat heel Nederland in beweging komt om in 2032 het sportiefste land ter wereld te zijn. Helaas is bewegen en sporten niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Per klas groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen op in een gezin met geldzorgen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat bewegen en sporten ook mogelijk wordt voor deze kinderen.

De sporters van TeamNL werken massaal mee aan de veiling door unieke items en belevenissen te doneren. Zo willen ze graag wat terug doen voor de sporters van de toekomst.  

De veiling is geopend van 1 tot en met 12 december op Catawiki. De biedingen voor alle items starten op één euro. Een aantal voorbeelden van de aangeboden items en belevenissen:

 • Sifan Hassan (ambassadeur Jeugdfonds) – Atletiek – WK-kit gesigneerd (2023)
 • Shanice van de Sanden (ambassadeur Jeugdfonds) -Voetbal- Voetbalschoenen gesigneerd
 • Annemiek van Vleuten – Wielrennen – Regenboogpak gedragen in de Tour de France 2023, inclusief handtekening en rugnummers
 • Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg – Baanwielrennen - Gesigneerd stuur Kinsei fiets Olympische Spelen Tokio
 • Mathieu van der Poel – Wielrennen - Gesigneerde regenboogtrui (WK 2023)
 • Femke Bol – Atletiek - Gesigneerd startnummer EK 2023 (Europees kampioen)
 • TeamNL Volleybaldames – Volleybal - Lunchen met het team op Papendal
 • TeamNL Handbaldames – Handbal - Met je klas of je team naar een training op Papendal
 • Xan de Waard – Hockey - Gesigneerde hockeystick EK 2023 (Europees kampioen)
 • Xandra Velzeboer – Shorttrack - Gesigneerd schaatspak (wereldkampioen)
 • Diede de Groot – Rolstoeltennis - Tennisracket
 • Jetze Plat – Handbiken - Shirt waarin hij wereldkampioen paracycling werd in 2019

Ook de ambassadeurs van Jeugdfonds Sport & Cultuur Marianne Vos, Robert Meeuwsen en Erben Wennemars bieden veilingitems aan. Erben Wennemars is daarnaast ook gastcurator van de collectie.

Jeugdfonds Sport & Cultuur: ervoor zorgen dat wél alle kinderen mee kunnen doen

Petra Bosman, directeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur spreekt zich uit over de veiling en het belang van sport voor kinderen: “Wij zijn ontzettend blij dat de Team NL sporters, waaronder Jeugdfonds ambassadeurs, unieke items doneren voor de veiling. Het is enorm belangrijk dat elk kind de kans krijgt om te bewegen en lid te worden van een club. Op een club maak je vrienden en doe je essentiële vaardigheden op. Het zelfvertrouwen groeit, je maakt plezier en leert samenwerken. Mooi dat de allerbeste sporters van Nederland niet alleen een inspiratie zijn voor kinderen en jongeren, maar ook op deze manier een bijdrage leveren. Veel gezinnen hebben moeite om rond te komen. Er is geen geld voor een sportclub of dans- of muziekles voor hun kinderen. Zij kunnen niet meedoen aan activiteiten die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Met onze hulp kunnen we ervoor zorgen dat wél alle kinderen mee kunnen doen. Daarmee leggen we een stevige basis voor hun toekomst!”

Dat de hulp broodnodig is blijkt uit de cijfers. Het aantal aanvragen voor ondersteuning vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur is het afgelopen jaar met 17 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022. In 2023 werden tot nu toe al 70.883 kinderen en jongeren lid van een club door geld van het fonds. Het fonds verwacht dat de komende tijd nog meer ouders hulp gaan aanvragen.

Volledige lijst items en belevenissen volgende week online

Eind volgende week, daags voor de start van de veiling, wordt de volledige lijst met veilingitems en belevenissen bekendgemaakt, inclusief de bijzondere verhalen die hieraan verbonden zijn. Ook wordt deze dag de link gepubliceerd naar de veilingpagina van Catawiki. 

TeamNL Veiling afbeelding

Deel dit artikel op social media: